BinckBank moet half miljoen vergoeden BinckBank moet half miljoen vergoeden Vertrouwen consumenten VS neemt toe Vertrouwen consumenten VS neemt toe Inloggen
Registreren
18 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Iedereen belegt. Of toch niet?

21-8-2017
Er is dit jaar tot nu toe zo’n 50 miljard euro per maand instroom geweest in Europese beleggingsfondsen. In het eerste half jaar ging het in totaal om maar liefst 285 miljard euro, een record.
Er is dit jaar tot nu toe zo’n 50 miljard euro per maand instroom geweest in Europese beleggingsfondsen. In het eerste half jaar ging het in totaal om maar liefst 285 miljard euro, een record. Ondanks de lage rente is het leeuwendeel van deze instroom in obligatiefondsen terecht gekomen. Als je dit soort cijfers leest zou je denken dat iedereen is gaan beleggen.

Sterke euro

Een deel van deze aanwas valt echter te verklaren uit het feit dat de euro steeds sterker is geworden. Dat is aantrekkelijk voor niet-euro beleggers, die kunnen extra koerswinst maken als de euro nog meer in waarde zou stijgen, ten opzichte van hun eigen valuta. Grote beleggers hebben hun geld naar euro’s verplaatst, met name vanuit dollars. Onder andere vanwege de vraag naar euro-beleggingen loopt de koers van de euro op. Zo’n koersstijging die ontstaat omdat iedereen verwacht dat de koers verder gaat oplopen wordt ook wel ‘self fulfilling prophecy’ genoemd. Het totaal beheerd vermogen in Europese fondsen is nu 10 biljoen euro. Dat is een 1 met 13 nullen! Ik kan me nog een tijd herinneren dat een miljard gulden best veel geld was…

Toch wordt er ook nog stevig gespaard in Nederland, ondanks dat de rente het nulpunt bijna heeft bereikt. Bijna 350 miljard euro staat er volgens het CBS op spaarrekeningen en deposito’s. Dat is ruim 2,5 keer zoveel als aan het begin van deze eeuw, en toen kreeg je nog ruim drie procent rente op een spaarrekening.

Als je genoeg geld hebt om nog heel lang van te leven hoef je niet te gaan beleggen. Maar als je wilt dat je koopkracht op peil blijft of als je het gewoon zonde vindt om je geld op een spaarrekening te laten staan, dan zou je een deel kunnen gaan beleggen. Laat je daarbij niet te veel afschrikken door de negatieve verhalen van teleurgestelde beleggers, vaak hebben die verkeerde adviseurs gehad of zijn overmoedig geweest. Als je een beperkt deel van je reserves belegt en je houdt je rust, ook als het eens tegenzit, dan kan je best veel plezier hebben van je investeringen.

Spreid je instapmoment

Is het nu een goede tijd om te beginnen met beleggen? Er zijn hiervoor waarschijnlijk net zoveel voorstanders als tegenstanders te vinden. Momenteel zijn veel aandelen naar verhouding stevig geprijsd, maar we leven in een kunstmatige omgeving van extreem lage rente en heel veel geld in omloop. Om het risico van verkeerde timing van investeren te reduceren kan je iedere maand een deel beleggen. Zo is het uiteindelijke resultaat niet afhankelijk van één instapmoment. Risico spreiden kan op allerlei manieren!

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Vopak 39.19 13.64%
TomTom 8.26 5.45%
OCI 19.30 3.79%
Philips Ligh 32.16 2.42%
dalers DALERS
Air France-K 10.02 -6.36%
BESI 72.75 -1.29%
Aegon 5.52 -0.29%
ASMI 56.20 -0.21%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Actie: LYNX TradersTocht
Open een rekening, ontvang € 500 transactietegoed & word een betere belegger! Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail