Air France weet<br> staking niet te voorkomen Air France weet
staking niet te voorkomen
Forse daling vertrouwen consumen-<br>ten eurozone Forse daling vertrouwen consumen-
ten eurozone
Inloggen
Registreren
21 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Groot, groter, BlackRock

5-10-2015
Ongeveer 4.000 miljard euro. Dat is het belegd vermogen van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld.
Het Amerikaanse BlackRock belegt voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars, maar ook voor particuliere beleggers, onder andere met populaire indextrackers onder de naam iShares.

Hoewel de beleggingsmarkt een enorme omvang heeft neemt BlackRock met haar belegd vermogen een serieus deel van de beleggingscake. De nummer twee in de wereld, Vanguard, belegt ruim 2.500 miljard euro. Van de tien grootste beleggingsconcerns in de wereld zijn er negen met een hoofdkantoor in Amerika of Engeland, zoals State Street, Fidelity, BNY Mellon en J.P. Morgan. 

Deze top 10 heeft een gezamenlijk belegd vermogen dat richting de 20.000 miljard euro gaat! Vroeger was een miljard best veel geld, maar dit zijn ook nu nog onvoorstelbare bedragen. Het is niet voor niets dat zowel New York als Londen thuishavens zijn voor de beleggingsindustrie. De bedrijven die hier zijn gevestigd hebben invloed op de markt. Hun marktvisie wordt gevolgd door vele partijen, ook door Tielkemeijer & Partners. Bovendien nemen we producten af van deze toonaangevende partijen, ten behoeve van onze cliënten. Er zijn veel verschillende beleggingsbedrijven, groot en klein, vaak met hun eigen specialisme. Wij kennen ze en maken een afgewogen keuze uit de meer dan 100.000 verschillende beleggingsfondsen die te koop zijn. Beleggen is niet moeilijk, maar wel complex. Probeer als particuliere belegger door de bomen het bos nog maar eens te zien!

Privé beleggers in Nederland hebben niet altijd weet van de omvang van de beleggingsmarkt en welke aanbieders er het meest toe doen. Wie zelf belegt moet het opnemen tegen bovengenoemde professionele partijen, die door hun gewicht koersen in beweging kunnen brengen. Als dit soort jongens besluiten om hun beleggingen in Europa te verkleinen ten gunste van een ander werelddeel, dan heeft de Amsterdamse beurs een slechte dag. Daarom is het raadzaam wereldwijd te beleggen. Geld verdwijnt niet, geld verplaatst zich!

Hoe moet je je als kleine belegger staande houden in een omgeving die wordt gedomineerd door zware jongens met een eigen agenda? Dat ligt er aan wat je doelstelling is. Wie het leuk vindt om de koersen te volgen, een ritje te maken met een bepaald aandeel (liefst omhoog), of anderszins hobbymatig op de beurs actief is, die kan gerust een paar losse aandelen kopen. Maar als het gaat om het conserveren en uitbouwen van je vermogen, dan kan je maar beter een aantal indextrackers en beleggingsfondsen kopen. If you can’t beat them, join them!

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
ASML 159.25 3.40%
TomTom 8.11 2.40%
Corbion 25.68 2.39%
Boskalis 31.19 2.36%
dalers DALERS
Altice 7.84 -1.33%
Wessanen 15.30 -1.29%
Ahold Delhai 17.65 -0.81%
GrandVision 18.35 -0.33%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
In 2018 aandelen verkopen?
Heeft u een vermogen van € 350.000? Lees dan dit rapport met onderzoek, analyses en de laatste marktvooruitzichten. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail