Geen verlies van vertrouwen Intel in ASML Geen verlies van vertrouwen Intel in ASML Verkoop bestaande woningen VS omlaag Verkoop bestaande woningen VS omlaag Inloggen
Registreren
26 mei, 2017


De kwestie: Martin Plooi
Plooi
Groenfondsen minder aantrekkelijk
21-1-2011

De kwestie: "Duurzaam beleggen"

Beleggers die hun geld graag steken in milieuvriendelijke projecten tegen een rendement vergelijkbaar met een spaarrekening, kunnen beleggen in een Groenfonds. Zo'n fonds investeert uw geld voor minimaal 70% in zg. Groenprojecten. Dit zijn door de overheid goedgekeurde projecten op het gebied van bosbouw, milieu, natuur, biologische landbouw of duurzame energie of - bouw. Voor de rest wordt vaak geïnvesteerd in eurogenoteerde ‘investment grade' staats- en bedrijfsobligaties, wat betekent dat de tegenpartij een goede kredietwaardigheid heeft. Groenfondsen zijn dus veilige beleggingen.

Ondernemers kunnen via de Groenfondsen goedkoper aan een lening komen en beleggers kunnen via de groenfondsen het groene beleid stimuleren en ook nog wat rendement boeken.

Door de aard van de leningen is het rendement echter niet zo hoog. De belangrijke fondsen op dit gebied, het ASN Groenprojectenfonds, het Triodos Groenfonds en het BNP Paribas Groenfonds (vroeger van ABN AMRO) boekten volgens Morningstar over de laatste vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement (inclusief dividend) van resp. 1,49%, 1,55% en 1,27%. Over 2010 bedroeg het rendement resp. 1,63%, 0,3% en -0,24%.

Zulke percentages zijn niet erg aantrekkelijk. Zeker niet bij een normaal inflatie-percentage van 2%. Vandaar dat de overheid al meer dan tien jaar beleggers in Groenfondsen een fiscaal voordeel geeft. Dat werkt op twee manieren. De eerste korting op de belasting wordt gegeven in Box 3 door een vrijstelling op de vermogensrendementsheffing van 1,2%. De tweede korting wordt gegeven in Box 1 als heffingskorting van 1,3%. Op deze manier heeft een belegger via de belasting een gegarandeerd rendement van 2,5%, bovenop het rendement van het fonds.

Fiscaal voordeel beperkt
Het kabinet Rutte I heeft echter ook bezuinigd op de Groenfondsen. In 2014 zal de belastingkorting in Box 1 geheel zijn verdwenen. Dan blijft alleen nog de korting op de rendementsheffing over in Box 3 van 1,2%. Daardoor daalt het totaalrendement van ongeveer 4% tot 2,7% in 2014. In 2011 is de belastingkorting in Box 1 al gedaald tot 1%.

In de drie groenfondsen is een totaalbedrag van ongeveer 1,2 miljard euro belegd. Daarop bespaart de overheid dus 1,3%, dat is 156 miljoen.

Het verdwijnen van het belastingvoordeel lijkt me de druppel die de emmer doet overlopen. Alleen ideële beleggers die milieuvriendelijke projecten een warm hard toedragen en de Groenfondsen zien als een gemakkelijke en veilige manier om die projecten te steunen, zullen nog steeds tevreden zijn. Veel andere beleggers zullen proberen om een andere belegging te zoeken zonder risico. Maar voorlopig zal dat niet gemakkelijk zijn. Het rendement op Staatsobligaties is ook laag, garantieproducten leveren ook weinig op, de spaarrekening is meestal ook geen lucratief alternatief, zodat beleggers die een hoger rendement willen, automatisch in meer risicovolle beleggingscategorieën terecht komen zoals beleggingsfondsen in aandelen.

Gelukkig zijn ook hier vele mogelijkheden. Zowel ASN als Triodos biedt diverse alternatieven die meer rendement opleveren en waarbij toch gelet wordt op het ideële investeringskarakter. Hoewel u zelf wellicht wat onderzoek moet doen naar de criteria die deze banken hanteren als het gaat om het selecteren van hun investeringen. Zo wordt bij het Triodos Sustainable Bond Fund, met een jaarlijks rendement over de laatste drie jaar van 4,3%, geïnvesteerd in Nederlandse Staatsobligaties, in obligaties van de Rabobank, maar ook in Spaanse telefoonmaatschappij Telefonica. Wat daar nu zo groen aan is, zie ik niet.

Er zijn gelukkig ook sectoren waarvan de duurzaamheidscriteria buiten kijf staan, zoals bij fondsen van ASN en Triodos en andere fondshuizen die beleggen in duurzame energie, in microfinanciering, in milieu & water.

Toch blijken deze fondsen – vooral door de economische crisis – over een langere termijn van vijf jaar geen hoger rendement te boeken dan de Groenfondsen. Het belastingvoordeel is dan van doorslaggevende betekenis. Alleen het Triodos Fair Share Fund (Microkrediet) komt met een jaarlijks rendement van 8,15% over de laatste drie jaar hoger uit dan een Groenfonds met belastingvoordeel. Bij ASN komt het ASN Milieu & Waterfonds met 4,38% jaarlijks rendement hoger uit dan een Groenfonds en het ASN Small & Midcap Fonds komt met 5,82% jaarlijks rendement ook hoger uit.

Een fonds dat bij de meeste beleggers niet als ‘schoon' fonds bekend staat is het Kempen SeNSe Fund. Het realiseerde de laatste drie jaar een jaarlijks rendement van 5,91% en belegt in kleine- en middelgrote ondernemingen die duurzaam ondernemen.

Er zijn toch maar weinig ideële fondsen die de laatste drie jaar een Groenfonds met belastingvoordeel hebben kunnen verslaan. Dat maakt het extra jammer dat het belastingvoordeel van de Groenfondsen de komende jaren teniet wordt verminderd.
 
Martin Plooi


Het BeursGorillapanel over: "Duurzaam beleggen"
 
Claudia Stellingwerf
Duurzaam beleggen 2011 uitdagend jaar voor duurzame thema's
lees meer >>
Elmer Sterken
Duurzaam beleggen Hoe leveren duurzame beleggingen een bijdrage aan de economie?
lees meer >>
Fred van Deijck
Duurzaam beleggen Pensioenfondsen en duurzame beleggingen
lees meer >>

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
KPN 3.04 2.19%
Altice 22.59 1.76%
ArcelorMitta 19.93 1.61%
Air France-K 9.90 1.21%
dalers DALERS
Flow Traders 26.67 -2.18%
ASR Nederlan 27.28 -1.36%
Fugro 13.18 -0.90%
SBM Offshore 14.15 -0.88%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang tijdelijk €500 voordeel!
Online beleggen met elk gewenst bedrag tegen lage kosten
Elke maand voorschotdividend van 7%*
Beleggers ontvangen elke maand een voorschotdividend van 7%* op jaarbasis. Met de keuze dit te laten uitkeren of, voor extra vermogensgroei, te laten herbeleggen in dit fonds. Kiest u voor herbeleggen is dit zelfs 7,3%. Meer »
Weet u in welke fondsen u investeert?
Voor u € 350.000 of meer via een bank gaat beleggen, is het goed dat u weet hoe ze te werk gaan. Download het rapport waar de banken bang voor zijn. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.65 %
Knab positief 0.55 %
a.s.r. bank positief 0.55 %
Argenta positief 0.50 %
MoneYou positief 0.50 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »