HelloFresh begin november naar de beurs HelloFresh begin november naar de beurs Resultaten Philips weinig verrassend Resultaten Philips weinig verrassend Inloggen
Registreren
23 oktober, 2017


De kwestie: Henk Folkers
Henk folkers 52x65
Henk Folkers is directeur van Trading Port. Regelmatig is hij te gast in het programma Business Class van Harry Mens. In 1981 is Folkers begonnen met beleggen.
9-2-2009

De kwestie: "Herstel van de economie komt nog in 2009"
Volgens de nieuwe voorspellingen van de OESO zal de Nederlandse economie volgend jaar voor het eerst sinds 1982 krimpen. Tijd voor actie. Iedereen vindt dat Wouter Bos de bankencrisis goed heeft aangepakt. Daarover is echter iets te zeggen. Kiest hij wel de juiste oplossingen? Ingrijpen in de economie door werktijdverkorting loste dat wel genoeg op? Moet je nu ook “gewone” bedrijven als leasebedrijven steun te geven? Allemaal sympathiek voor de korte termijn en “quick wins”, maar bevordert dit het economisch herstel?
 
Laten we ons nu maar focussen op het herstellen van onderling vertrouwen tussen banken. Bedrijven kunnen nauwelijks geld lenen. De exportkredieten moeten makkelijker loskomen en een scheiding bij de banken tussen goede en “foute” leningen is nog niet aangebracht. Want bij alle maatregelen die de regering nu treft speelt het inzicht hierover een zeer grote rol. Is het werkelijk zo moeilijk om dit in beeld te brengen? De adviseurs en controleurs van de regering lopen nu toch al enige maanden door de gebouwen van de banken. De Europese regeringsleiders lijken nu allemaal de problemen vooruit te schuiven. Dat geeft onrust. Hoe langer deze onrust doorwoedt, hoe langer het herstel op zich laat wachten. We zullen eerst door een diep dal moeten gaan. En ook de door beleggers vorig jaar als zeer interessant geziene opkomende economieën worden niet gespaard. Zelfs in China zal de economische groei volgens de Wereldbank volgend jaar terugvallen tot het laagste niveau sinds 1990.
 
Politieke partijen kunnen met lekker verkopende extra uitgaven de economie niet versterken (gratis schoolboeken, niet gecontroleerde sociale uitkeringen, subsidies voor “postzegelverkopers tegen de CO2 uitstoot”. Om de stilliggende woning- en bouwsector op gang te helpen moeten we de overdrachtsbelasting verlagen en de investeringen in infrastructuur van Nederland Fileland versneld doorvoeren. De regelbrei werkt nu belemmerend en bemoeilijkt het opruimen.Het eerste voorzichtige herstel van de economie zal mijns inziens pas eind 2009 intreden. Van de Nederlandse ondernemingen denkt ook 51% dat de economie nog dit jaar zal herstellen. Ook zij gaan bezuinigen, maar dit herstel hangt voor een groot deel af van de snelheid waarmee de crisis in de financiële markten wordt bezworen. Aanpakken dus en als politiek niet te lang stilstaan bij debatten over de Irak-oorlog en de noodzaak van een parlementair onderzoek.


Het BeursGorillapanel over: "Herstel van de economie komt nog in 2009"
 
Cees Smit
Herstel van de economie komt nog in 2009 Cees Smit is directeur van Today’s Beheer en Today's Brokers. Daarnaast schrijft hij columns onder zijn pseudoniem Frank van Dongen. Smit is sinds 1986 werkzaam in de effectenhandel.
lees meer >>
John Beijer
Herstel van de economie komt nog in 2009 John Beijer is sinds 1996 werkzaam als analist bij het beursinformatie bedrijf Beursfoon. Daarnaast is hij tweewekelijks te beluisteren op Finance Television. Beijer is sinds 1994 actief op beurs.
lees meer >>
Monique Vernooij
Herstel van de economie komt nog in 2009 Monique Vernooij is werkzaam als redacteur van de financiële websites MoneyMagazine.nl en GELD.nl. Ze is geїnteresseerd in alles wat met geldzaken te maken heeft.
lees meer >>

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
KPN 3.04 2.53%
Fugro 11.82 2.12%
Air France-K 13.24 2.00%
TomTom 9.41 1.83%
dalers DALERS
Sligro 38.50 -1.00%
ABN AMRO 26.43 -0.90%
Arcadis 17.98 -0.88%
BAM 4.74 -0.75%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
NIEUW Box 3 filminvestering! Beperkte deelname dus wees snel!
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
FitVermogen Fondsbeleggen
Beleggen zonder transactiekosten en zonder servicekosten! Met prijswinnende fondsen van NN. Makkelijk en flexibel. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.50 %
Anadolubank positief 0.50 %
Knab positief 0.45 %
MoneYou positief 0.45 %
MoneYou positief 0.45 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail