DSM doet overname<br> in Brazilië DSM doet overname
in Brazilië
 Belastingdienst in zee met Brunel Belastingdienst in zee met Brunel Inloggen
Registreren
19 november, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Het kwartaal in vogelvlucht

18-4-2017
Het eerste kwartaal zit erop, wat betekende dat voor beleggers? Tijd voor een samenvatting:
Per saldo was het afgelopen kwartaal beleggers gunstig gezind. Bij een historisch gezien extreem lage beweeglijkheid zijn de beurskoersen verder opgelopen. Dee ‘Trump-rally’ ging ook begin dit jaar verder. Vanwege zijn plannen voor een belastingverlaging voor bedrijven en voorgenomen investeringen in infrastructurele werken waren beleggers optimistisch over Amerikaanse aandelen. Trump´s republikeinse medestanders hebben inmiddels laten blijken niet als vanzelfsprekend mee te gaan met zijn controversiële ideeën. Ook invloedrijke rechters laten zich niet zondermeer voor zijn wagen spannen, getuige het uitstellen van zijn anti-immigratiewet. Het enthousiasme van beleggers werd daarmee aan het einde van het kwartaal enigszins beteugeld.

Elke terugval op de beurs werd echter opgevangen door een instroom van nieuw geld. Het lijkt erop dat de extreem lage rente en een oplopende inflatie spaarders en bedrijven dwingt om in beweging te komen. Dit is ook te zien in de aantrekkende overnamemarkt. Nederland werd medio februari opgeschrikt door een bod van 130 miljard euro van Kraft Heinz op Unilever. Het bod is inmiddels ingetrokken, maar volgens kenners is dat slechts uitstel. Andere opmerkelijke overnameberichten waren onder andere het bod van de Amerikaanse verffabriek PPG op AKZO Nobel en de overname van OPEL door Peugeot Citroën. Een overnamepremie is een leuk extraatje voor de belegger in het over te nemen bedrijf. In het eerste kwartaal van 2017 waren duidelijk meer activiteiten waarneembaar op de overnamemarkt. Oude tijden herleefden met de beursintroductie van het verlieslijdende Snapchat. Het moest 24 miljard dollar opbrengen, hetgeen probleemloos is gelukt. De emissie was tien keer overtekend. Op de eerste beursdag steeg de koers nog 40 procent (!), dat niveau werd echter niet volgehouden.

Het zijn vooral de largecaps, bedrijven met een grote marktkapitalisatie, die in koers zijn opgelopen. Het idee is dat de koersen hiervan mede worden opgedreven door indexbeleggers. De instroom van geld naar indextrackers gaat onverminderd door en al dat geld moet worden belegd op de beurs. Een indextracker doet niets anders dan beleggen in de aandelen die in een index voorkomen, zoals in de DowJones-index, de AEX-index en dergelijke. Largecaps komen veel voor in deze trackers en zijn dus veel gevraagd. Dat maakt deze categorie aandelen historisch gezien best prijzig. Zolang de winstgevendheid van deze bedrijven voldoende groeit en de vraag naar aandelen aanhoudt hoeft dat geen bezwaar te zijn. Zoals altijd kan het goede sentiment zo weer omslaan, maar het lijkt er op dat beleggen weer populair is geworden.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
OCI 19.18 2.38%
GrandVision 20.64 1.08%
DSM 76.62 0.99%
BESI 70.66 0.77%
dalers DALERS
Altice 8.10 -12.0%
Air France-K 10.98 -4.06%
Flow Traders 17.83 -4.01%
Gemalto 32.25 -3.17%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
NIEUW Box 3 filminvestering! Beperkte deelname dus wees snel!
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Wanneer kunt u als ondernemer met pensioen?
Beschikt u over een vrij belegbaar vermogen van meer dan € 350.000? Download dan nu “Een Pensioenplan in 15 minuten”, geschreven door het bedrijf van vermogensbeheerder Ken Fisher. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Anadolubank positief 0.50 %
LeasePlan Bank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Argenta positief 0.40 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail