Ford rekent op stevige winstdaling Ford rekent op stevige winstdaling Verbeterd vertrouwen consumenten euro-<br>zone Verbeterd vertrouwen consumenten euro-
zone
Inloggen
Registreren
24 maart, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

De goed nieuws show

25-1-2017
Slecht nieuws verkoopt beter dan goed nieuws, daarom heeft de goed-nieuws-krant geen bestaansrecht.
Slecht nieuws verkoopt beter dan goed nieuws, daarom heeft de goed-nieuws-krant geen bestaansrecht. Behalve dan op internet want daarop levert de zoekterm ‘good news’ ruim 7 keer zoveel hits als ‘bad news’. Wat op zich ook goed nieuws is.

Om in een goede stemming te komen kan je ook kijken op www.cbs.nl, de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daar kan je momenteel over de Nederlandse economie de volgende koppen vinden:

  • Grootste prijsstijging koopwoningen in de afgelopen 14,5 jaar
  • In 2016 sterkste daling werkloosheid in 10 jaar
  • Consumentenvertrouwen op het hoogste niveau in 9,5 jaar
  • Grootste stijging consumptie in 6 jaar
  • Vertrouwen producenten industrie neemt toe
  • Economisch beeld verbetert verder
  • In 2016 laagste aantal faillissementen in 8 jaar

Dat geeft de burger moed, zou je zeggen. Nog niet aan alle burgers, want er is in Nederland met bijna 350 miljard euro op spaarrekeningen nog steeds meer gespaard dan ooit, ondanks de steeds lagere spaarrente. De Europese Centrale Bank hoopt met haar rentebeleid deze spaarders uit de boom te  schudden, zodat ze gaan consumeren. Gezien de berichten op de website van het CBS gaat het wel goed met de economie, maar de vraag is wat de oorzaak daarvan is. Zo te zien is het geen spaargeld dat wordt uitgegeven, maar wat is het dan wel?

Hoe dan ook, het producenten- en consumentenvertrouwen is positief, twee belangrijke pijlers onder een verdere groei van de economie, en van de beurs. Bij dit positivisme zal geld makkelijker rollen. Dat zorgt voor betere bedrijfscijfers, waardoor de positieve verwachting ook uitkomt. Selffulfilling prophecy heet dat.

Beleggers zijn gevoelig voor sentiment en verwachtingen. Met bovenstaande goed nieuws show beginnen we het jaar voortvarend. De koersstijging in december heeft zich voortgezet in de eerste weken van januari. Natuurlijk is het nog veel te vroeg om daaruit een conclusie voor het hele jaar te trekken, maar de sterren staan gunstig en dat geldt niet alleen voor de Nederlandse economie. De somberkijker ziet nog een flink aantal beren op de weg, met als trefwoorden, oplopende rente, Trump, gevolgen Brexit, verkiezingen in Europa enzovoort. Maar wie beter kijkt ziet een stier op de weg. Hét symbool voor een oplopende beurs. 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
IMCD 45.64 3.00%
Akzo Nobel 78.01 2.94%
ABN AMRO 23.06 2.19%
TKH 40.41 2.16%
dalers DALERS
Gemalto 50.41 -3.80%
ArcelorMitta 8.02 -1.57%
Galapagos 75.22 -1.44%
Philips Ligh 25.75 -0.64%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang tijdelijk €500 voordeel!
Meer rendement uit je geld? Laat experts voor je beleggen.
Elke maand voorschotdividend van 7%*
Beleggers ontvangen elke maand een voorschotdividend van 7%* op jaarbasis. Met de keuze dit te laten uitkeren of, voor extra vermogensgroei, te laten herbeleggen in dit fonds. Kiest u voor herbeleggen is dit zelfs 7,3%. Meer »
Overleeft de bullmarkt 2017?
Heeft u een vermogen van € 350.000? Lees dan nu dit rapport met onderzoek, analyses en de laatste markt-vooruitzichten. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.70 %
a.s.r. bank positief 0.60 %
Knab positief 0.55 %
NIBC Direct positief 0.55 %
Nationale-Nederlanden positief 0.50 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »