Fitch peinst over oordeel AkzoNobel Fitch peinst over oordeel AkzoNobel Boeing boekt meer winst op dalende omzet Boeing boekt meer winst op dalende omzet Inloggen
Registreren
27 april, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

De goed nieuws show

25-1-2017
Slecht nieuws verkoopt beter dan goed nieuws, daarom heeft de goed-nieuws-krant geen bestaansrecht.
Slecht nieuws verkoopt beter dan goed nieuws, daarom heeft de goed-nieuws-krant geen bestaansrecht. Behalve dan op internet want daarop levert de zoekterm ‘good news’ ruim 7 keer zoveel hits als ‘bad news’. Wat op zich ook goed nieuws is.

Om in een goede stemming te komen kan je ook kijken op www.cbs.nl, de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daar kan je momenteel over de Nederlandse economie de volgende koppen vinden:

  • Grootste prijsstijging koopwoningen in de afgelopen 14,5 jaar
  • In 2016 sterkste daling werkloosheid in 10 jaar
  • Consumentenvertrouwen op het hoogste niveau in 9,5 jaar
  • Grootste stijging consumptie in 6 jaar
  • Vertrouwen producenten industrie neemt toe
  • Economisch beeld verbetert verder
  • In 2016 laagste aantal faillissementen in 8 jaar

Dat geeft de burger moed, zou je zeggen. Nog niet aan alle burgers, want er is in Nederland met bijna 350 miljard euro op spaarrekeningen nog steeds meer gespaard dan ooit, ondanks de steeds lagere spaarrente. De Europese Centrale Bank hoopt met haar rentebeleid deze spaarders uit de boom te  schudden, zodat ze gaan consumeren. Gezien de berichten op de website van het CBS gaat het wel goed met de economie, maar de vraag is wat de oorzaak daarvan is. Zo te zien is het geen spaargeld dat wordt uitgegeven, maar wat is het dan wel?

Hoe dan ook, het producenten- en consumentenvertrouwen is positief, twee belangrijke pijlers onder een verdere groei van de economie, en van de beurs. Bij dit positivisme zal geld makkelijker rollen. Dat zorgt voor betere bedrijfscijfers, waardoor de positieve verwachting ook uitkomt. Selffulfilling prophecy heet dat.

Beleggers zijn gevoelig voor sentiment en verwachtingen. Met bovenstaande goed nieuws show beginnen we het jaar voortvarend. De koersstijging in december heeft zich voortgezet in de eerste weken van januari. Natuurlijk is het nog veel te vroeg om daaruit een conclusie voor het hele jaar te trekken, maar de sterren staan gunstig en dat geldt niet alleen voor de Nederlandse economie. De somberkijker ziet nog een flink aantal beren op de weg, met als trefwoorden, oplopende rente, Trump, gevolgen Brexit, verkiezingen in Europa enzovoort. Maar wie beter kijkt ziet een stier op de weg. Hét symbool voor een oplopende beurs. 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Flow Traders 28.91 2.61%
Philips Ligh 29.57 1.37%
Gemalto 55.64 1.37%
Intertrust 18.46 1.32%
dalers DALERS
WDP 87.96 -4.03%
SBM Offshore 15.43 -2.31%
ArcelorMitta 7.20 -2.20%
RELX 17.64 -1.95%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang tijdelijk €500 voordeel!
Laat experts voor je beleggen. Start nu en ontvang € 50,-
Elke maand voorschotdividend van 7%*
Beleggers ontvangen elke maand een voorschotdividend van 7%* op jaarbasis. Met de keuze dit te laten uitkeren of, voor extra vermogensgroei, te laten herbeleggen in dit fonds. Kiest u voor herbeleggen is dit zelfs 7,3%. Meer »
Een Box 3 investering in film
Investeer nú in de nieuwe film van de makers van Michiel de Ruyter! Aflossing obligatie 121% na 3 jaar, winst-uitkering 33,33% na 5 jaar plus aantrekkelijke extra's. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.65 %
Knab positief 0.55 %
a.s.r. bank positief 0.55 %
Argenta positief 0.50 %
MoneYou positief 0.50 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail