TomTom verlaagt omzetverwachting TomTom verlaagt omzetverwachting Consumenten geven meer uit Consumenten geven meer uit Inloggen
Registreren
20 oktober, 2017


De kwestie: Henk Folkers
Henk folkers 52x65
De BRIC landen: China
25-5-2010

De kwestie: "Beleggen in BRIC-landen"
Economen en analisten stellen dat de BRIC's zich zeer snel ontwikkelen. Deze landen zullen, volgens hen, in het jaar 2050 een groot deel van de huidige rijkste landen ter  wereld hebben ingehaald. Ze hebben samen de  beschikking over buitenlands kapitaal: 40% van de wereldvoorraad aan geldreserves is in het bezit van BRIC-landen. Als de BRIC-landen een zesde van hun reserves opzij zouden zetten, dan zouden ze een orgaan met de omvang van het IMF in het leven kunnen roepen.

Hoe zie ik de rol van China hierin?
In 2008 koppelde China de koers van de yuan vast aan die van de dollar. Zo houdt de Chinese overheid de uitvoer goedkoop. Dit geeft de economie een stevige duw in de rug. Om de yuan goedkoop te houden, koopt de Chinese centrale bank op regelmatige basis dollars en verkoopt ze yuan. Daardoor namen de valutareserves van China in december vorig  jaar toe tot een fenomenale 2.400 miljard dollar. De Wereldbank adviseerde daarop China de rente te verhogen teneinde de economie af te koelen en de inflatie in bedwang te houden.    

De Chinese beurzen stegen vorig jaar met 80 procent en  ook de vastgoedprijzen zijn er fenomenaal aan het stijgen.  De economische groei  blijft doorgaan, ook tijdens de crisis, en China richt zich steeds meer op export. De BRIC landen werken ook steeds meer samen: de Braziliaanse oliereus Petrobras sloot  een miljardenovereenkomst met China. In Brazilië zijn grote olievelden ontdekt, de zogeheten pre-zoutgebieden, en Petrobras zal olie gaan leveren aan een dochter van het Chinese Sinopec.        

Met andere landen uit de regio, zoals Venezuela en Ecuador, doet China eveneens zaken in de oliesector.  Het lijkt wel of China na de economische ‘kolonisatie’  van Afrika (de aanleg van wegen en havens)  nu Latijns Amerika op het verlanglijstje heeft staan en over een paar jaar, na de VS, de belangrijkste exportbestemming zal worden voor Latijns Amerika.
        
China behoort - met Japan en andere landen in de regio - tot de categorie van het "Aziatische liberalisme". Dit houdt in dat ze een sterke staat ( bureaucratie) hebben, een beperkte democratie kennen ( China en Japan zijn eenpartijstaten op beleidsniveau) en een sterk kapitalisme ontwikkelen. Dit kent nadelen:  er wordt massaal gespeculeerd met geleend geld en er is een  inefficiënte aanwending van overheidsinvesteringen. Om maar niet te spreken van de slechte toepassing van de mensenrechten.
Nu kunnen de economische verhalen over de BRIC’s nog zo positief zijn, de beurskoersen zijn toch een ander verhaal. Zit de toekomst misschien al in de koersen verdisconteerd?  
    
Het blijft moeilijk om China te volgen.  De balans van de Chinese centrale bank heeft veel weg van een hefboomfonds dat ‘long’  is op de dollar, en ’short’ op de yuan. De forse koersafstraffing in 2008 heeft wel bijgedragen aan een aantrekkelijkere waardering. Neem de Chinese Hang Seng China Enterprises Index, de in Hongkong genoteerde beurs waarin aandelen van bedrijven van het Chinese vasteland zijn genoteerd. In 2007 betaalde een belegger nog 32 keer de winst, in 2010 is dat nog maar 9 keer de winst. Of dit een aantrekkelijk waarderingsniveau is, moet elke belegger zich uiteraard zelf afvragen. Het is in ieder geval lager dan het gemiddelde over de afgelopen jaren. 

China is alleen een investering waard voor korte termijnspeculatie. E r zijn mogelijkheden genoeg om in China te beleggen. Er zijn Turbo’s, Certificaten en in een aantal gevallen Warrants op China te koop. En denkt u met mij dat de koersen in China weer gaan dalen, dan kunt u daarop inspelen met Turbo Short.


Het BeursGorillapanel over: "Beleggen in BRIC-landen"
 
Elmer Sterken
Beleggen in BRIC-landen Is de Russische beer weer los?
lees meer >>
Martin Plooi
Beleggen in BRIC-landen Beleggen in Brazilië
lees meer >>
Hendrik Oude Nijhuis
Beleggen in BRIC-landen Inspelen op India
lees meer >>

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
ArcelorMitta 25.34 2.70%
Air France-K 13.05 1.32%
OCI 20.09 1.23%
Galapagos 85.54 1.23%
dalers DALERS
TomTom 9.13 -2.09%
Akzo Nobel 76.59 -1.98%
Unilever Cer 48.27 -1.89%
Sligro 38.95 -1.65%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
NIEUW Box 3 filminvestering! Beperkte deelname dus wees snel!
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
FitVermogen Fondsbeleggen
Beleggen zonder transactiekosten en zonder servicekosten! Met prijswinnende fondsen van NN. Makkelijk en flexibel. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.50 %
Anadolubank positief 0.50 %
Knab positief 0.45 %
MoneYou positief 0.45 %
MoneYou positief 0.45 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »