U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Klimaatpositief beleggen wordt de norm

Beleggers die denken dat ze er zijn met klimaatneutraal beleggen hebben het mis.
De komende jaren zal het gaan om CO2-positief beleggen en hoe je daar een verdienmodel van kunt maken. Ook daarbij zijn weer voortrekkers als ASN Beleggingsfondsen nodig.

Jaren terug werd er nog hard gelachen als we het hadden over klimaatneutraal beleggen. Maar kijk hoe snel de wereld is veranderd. Beleggen volgens ESG-criteria is inmiddels common practice onder grote fonds- en vermogensbeheerders als ACTIAM en Robeco. Steeds meer bepalende spelers raken ervan overtuigd dat alle andere wegen doodlopen en dat doorgaan met beleggen in de fossiele industrie een te groot risico vormt.

S&P

Onlangs voegde ook Standard & Poor’s, een van de bekendste beleggingsindices ter wereld, zich in dit rijtje. S&P schrapte 184 van de grootste Amerikaanse bedrijven uit zijn nieuwe ESG-index omdat ze te vervuilend zijn of te weinig doen aan mensenrechten, anticorruptie en andere VN-doelstellingen. Onlangs nog kondigde de grote Britse vermogensbeheerder Sarasin & Partners aan dat het 20% van zijn belang in Shell heeft verkocht. Reden: het bedrijf doet te weinig tegen klimaatverandering. Dit toont aan dat veranderingen in een stroomversnelling geraken. Elke dag slaan grote beleggers om.

Klimaatpositief

ASN geldt al jaren als koploper en voortrekker op dit gebied. Begin dit jaar bleek dat al 96% van onze beleggingen en financieringen, bank en beleggingsfondsen samen genomen, netto klimaatneutraal zijn. Dat terwijl we ook qua financieel rendement absoluut niet onderdoen. Duurzaam beleggen is namelijk gewoon een gezond verdienmodel. Maar met klimaatneutraal zijn we er nog niet. De volgende stap is om klimaatpositief te gaan beleggen. Dat betekent dat we meer broeikasgassen uit de atmosfeer halen dan alle investeringen en beleggingen samen uitstoten. Dat willen wij als ASN Beleggingsfondsen in 2030 bereikt hebben.

Windmolens CO2-negatief

Het is de voltooiing van ons stappenplan dat begon bij het opzetten van het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF). Daarbij zijn inmiddels veel grote Nederlandse financiële instellingen aangesloten en kunnen we inzichtelijk maken wat de CO2-impact is van een investering, belegging of krediet. Dat was stap één, belangrijk om te weten wat je voetafdruk is. Dan merk je bijvoorbeeld dat investeren in een bedrijf als Vestas, de grootste windmolenbouwer ter wereld, in eerste instantie milieubelastend is. Windmolens worden namelijk gemaakt van staal en dat is zware vervuilende industrie met veel CO2 uitstoot. Daar moet je niet van schrikken. Dat is niet erg, want anders kun je geen windmolens bouwen.

Bomen planten

Pas als je gaat investeren in windmolenparken worden je beleggingen CO2-neutraal. Maar als je negatief en neutraal optelt wordt het klimaat er nog niet beter van. Om de in Parijs afgesproken temperatuurstijging van maximaal 2 graden Celsius te halen, moeten we een stap verder gaan en moeten beleggingen en investeringen CO2-positief worden. Hoe, dat is de grote vraag. Maar een van de oplossingen is het planten van nieuwe bomen. Zwitserse onderzoekers concludeerden onlangs na grondig onderzoek dat de opwarming van de aarde voor een belangrijk deel kan worden tegengegaan door het planten van een biljoen bomen. Uit satellietbeelden blijkt volgens hen dat daar ruimte genoeg voor is.

Waterboxx en drones

De techniek om dat te doen hebben we al. Het Nederlandse Groasis Waterboxx heeft aangetoond dat je bomen kunt planten in de Sahara. Het bedrijf BioCarbon Engineering heeft drones ontwikkeld die vanuit de lucht zaadjes de grond in schieten en zo 100.000 bomen per dag kunnen planten. Het is de manier om de groeiende verwoestijning tegen te gaan, CO2 uit de lucht te halen en - een ander doel van ASN - de biodiversiteit vergroten.

Verdienmodel

Het mooie hiervan is: het aanleggen van bossen maakt de strijd tegen klimaatverandering concreet. Het geeft mensen handvatten. Geeft hen het geloof dat we er daadwerkelijk iets aan kunnen doen. Maar hoe maak je van bomen planten een succesvol verdienmodel en beleggingsproduct? Dat gaat volgens mij vanzelf. Dat komt omdat de uitstoot van CO2 de komende tijd duurder wordt en steeds zwaarder belast gaat worden. In Nederland komt het kabinet met een CO2-belasting voor vervuilende bedrijven, Frankrijk voert een vliegtaks in en oliebedrijven worden in de VS aangeklaagd voor hun aandeel in de klimaatcrisis. Dat betekent dat de prijs voor een uitgestoten ton CO2 binnen het Europese emissiehandelssysteem ETS oploopt van de huidige 20 euro naar 150 euro of meer. Wie bossen aanplant is spekkoper. Dat maakt het beleggen in bomen lucratief, want daar liggen kansen voor hoge rendementen.

Voortrekker

Met nieuwe bossen en nieuwe natuur kunnen we de weersveranderingen afremmen. De balans op aarde herstellen. Beleggers kunnen daar hun eigen rol in spelen. Wij geloven er in. We zien nu de eerste projecten voorbijkomen en zijn hiervoor de businesscases aan het uitwerken. Ook hierin zal ASN Beleggingsfondsen weer een voortrekker zijn en ook hiervoor zullen we opnieuw uitgelachen worden. Maar je weet, wie het laatste lacht…

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Bas-Jan Blom

  1. 00:00 23-07-2019 Klimaatpositief beleggen wordt de norm
  2. 00:00 16-07-2019 Hoe arme boeren jóúw beleggingsrisico verkleinen
  3. 12:17 25-06-2019 Verduurzaming als verdienmodel: twee businesscases
  4. 10:28 28-05-2019 Best-in-class beleggen kan verkeerd uitpakken
  5. 14:02 20-05-2019 Wie blijft er zitten met de volgende Kodak-aandelen?
NLD25 877,20 -1,89 -0,21%
AEX 874,67 -9,40 -1,06%
US30^ 37.794,75 +96,09 +0,25%
Nasd100^ 17.714,17 +20,51 +0,12%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 16-04 Mithra Pharmaceuticals SA
    Jaarverslag 2023
  2. 16-04 Xior Student Housing NV
    Jaarverslag 2023
  3. 16-04 B&S Group SA
    Jaarresultaat 2023
  4. 16-04 PostNL NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 16-04 Fastned BV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl