U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Best-in-class beleggen kan verkeerd uitpakken

Als bedrijven worden getroffen door rampen of schandalen wil je daar als belegger niet in zitten. Helemaal voorkomen kun je dat niet, maar onderzoeken wat bedrijven echt doen en daarna scherpe keuzes maken kan een hoop geld schelen.
Veel beleggers denken dat ze duurzaam beleggen als ze de best-in-class-benadering hanteren. Ze sluiten dan geen bedrijfstakken uit, maar beleggen in bedrijven die binnen hun sector het minst vervuilend zijn of het meest vooroplopen in duurzaamheid. Dat is niet voldoende om risico’s af te dekken en al helemaal niet toekomstgericht.

Verdampt

Want als je die strategie volgt dan had je de afgelopen jaren waarschijnlijk uitgebreid belegd in de Duitse auto-industrie. En dan werd je dus vol geraakt door het dieselschandaal, waarin de auto-industrie 50 miljard euro aan beurswaarde zag verdampen.
Met beleggen in duurzame fondsen met de best-in-class-benadering, had je waarschijnlijk ook de nodige BP-aandelen in je portefeuille. Dat gold namelijk als een van de ‘schoonste’ oliemaatschappijen. Totdat onverantwoorde risico’s leidden tot de ramp met de Deepwater Horizon in 2010 en BP samen met het olieplatform 32 miljard dollar aan beurswaarde in rook zag opgaan. ASN Beleggingsfondsen sluit mede hierom de fossiele sector en fossiele autoproducenten pertinent uit. 

Kijken naar praktijk

Ik wil maar zeggen, best-in class is niet voldoende. Waar andere fondsen zeggen dat het bedrijf het wel aardig doet zeggen wij: wegwezen, want je bent onvoldoende gericht op de toekomst. Dat lijkt enkel idealistisch, maar dit doen we ook omdat we onze beleggers de risico’s en bijbehorende financiële consequenties niet willen laten lopen.
Als je je daartegen wilt indekken, let er dan op dat je belegt in een fonds dat écht harde eisen stelt aan een bedrijf. Dat loont. Daarom blijven wij bedrijven structureel zelf toetsen en kijken we niet naar wat ze roepen, maar naar wat ze in de praktijk doen. Dat is onze USP. 

Geen Tesla

Het minimaliseren van risico’s begint met beleggen op basis van de ESG-criteria: milieu (Environmental), maatschappij (Social) en ondernemingsbestuur (Governance). Dan loop je minder gevaar om met waardeloze activa, oftewel stranded assets, te blijven zitten. Zorg dus altijd voor een goed totaalbeeld van een onderneming. 
Wij kiezen bijvoorbeeld voor beleggen in nieuwe technologieën die aansluiten bij de energietransitie en de duurzame elektrificering van de wereld. Het veelbesproken Tesla is dan een interessant bedrijf, maar valt af als we inzoomen op de ‘S’ van social. Er is veel te doen over de slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken en er zijn conflicten met vakbonden. Dat kan tot rechtszaken en stakingen leiden, waar een belegger niet op zit te wachten.

Geen Starbucks en Akzo

Een keten als Starbucks mag dan Fairtrade-koffie schenken, maar het heeft geen dierenwelzijnsbeleid, waardoor het vlees op de broodjes van plofkippen kan zijn. Wat is de nasmaak voor de belegger als dat (opnieuw) tot een schandaal leidt? Ook zouden we graag beleggen in een vaderlands icoon als Akzo Nobel, ware het niet dat het gespecialiseerde camouflage coatings maakt voor de wapenindustrie. Dat zorgt allemaal voor risico’s, die we voor onze beleggers willen voorkomen. Wij hanteren als fondsbelegger namelijk een absolute 0% grens voor productie van wapens, maar ook voor essentiële onderdelen van wapens.

Geen goed doel 

Als mensen denken aan duurzaam beleggen, denken ze soms aan geitenwollensokkendragers die thuis met een warme trui en de verwarming uit achter de computer zitten. Dat beeld klopt niet. Wij zijn geen goede doelen-instelling en volgen dezelfde spelregels als andere fondsen en beleggers. Behalve duurzaam rendement voor de belegger, generen we dat idealiter ook voor planeet en maatschappij. 
In bedrijven die behoren tot de nieuwe economie wordt ook gewoon geld verdiend en ook daar moeten mensen hun huur en hypotheek betalen. Ook daar wordt dus commercieel gedacht en goed rendement behaald voor beleggers.
Onze keuzes zijn fundamenteel gestoeld op een langetermijnvisie. Welke bedrijven passen in de duurzame samenleving van 2030 en welke niet? Ook in die maatschappij verbruiken we heel veel energie met zijn allen, maar die komt dan vooral van wind- en zonneparken. Duurzaamheid en economische groei gaan dus prima samen. 

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Bas-Jan Blom

  1. 00:00 23-07-2019 Klimaatpositief beleggen wordt de norm
  2. 00:00 16-07-2019 Hoe arme boeren jóúw beleggingsrisico verkleinen
  3. 12:17 25-06-2019 Verduurzaming als verdienmodel: twee businesscases
  4. 10:28 28-05-2019 Best-in-class beleggen kan verkeerd uitpakken
  5. 14:02 20-05-2019 Wie blijft er zitten met de volgende Kodak-aandelen?
NLD25 862,61 -2,87 -0,33%
AEX 865,36 +0,01 +0,00%
US30^ 38.013,46 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.548,80 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 19-04 Elia System Operator NV
    Jaarverslag 2023
  2. 19-04 Royal KPN N.V.
    notering ex-dividend
  3. 19-04 NSI NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 19-04 CM.com
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 19-04 Societe de Services de Participations de Direction et d'Elaborati
    Jaarverslag 2023
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl