Grieken betalen 2 miljard terug aan noodfonds Grieken betalen 2 miljard terug aan noodfonds Groei OESO-landen iets minder sterk Groei OESO-landen iets minder sterk Inloggen
Registreren
21 februari, 2017


De kwestie: Martine Hafkamp
Martine hafkamp kwestie
Martine Hafkamp is algemeen directeur en eigenaar van Fintessa Vermogensbeheer. Gezond verstand en onafhankelijkheid worden vertaald in een heldere visie en weloverwogen beleggingsbeslissingen
8-12-2011

De kwestie: "Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF"

Blijft de euro voortbestaan? De algemene teneur in vooral de Angelsaksische media is dat de eurozone in een eindspel zit. De obligatie- en interbancaire markten zijn al opgehouden goed te functioneren. De komende Eurotop van 9 december zou de finale moeten gaan worden.

Gedurende deze Eurotop zouden er besluiten genomen moeten gaan worden die tot een vergaande economische integratie van de eurolanden zal leiden. Onlangs gaven Merkel en Sarkozy hiervoor al een voorzet door te stellen dat ze graag willen komen tot een fiscale integratie in de eurozone. Hiermee wordt de druk op de overige landen uit de muntunie stevig opgevoerd, er wordt dan ook al flink tegengesputterd onder andere de onze premier Rutte.

Zodra er tot een vergaande fiscale en economische integratie besloten is (let wel: dit is makkelijker gezegd dan gedaan) en de diverse PIIGS-landen (en België) daadwerkelijk de noodzakelijke hervormingen gaan doorvoeren zoals die zijn opgelegd door ‘Europa’, zullen zowel de ECB als Duitsland waarschijnlijk geen bezwaar meer hebben tegen een indirecte massale interventie van de ‘lender of last resort’; de ECB.

Tegen rechtstreeks interveniëren, het massaal opkopen van staatsobligaties van diverse Eurolanden, zal altijd bezwaar blijven bestaan bij Duitsland. Bovendien staat in de statuten van de ECB dat dit verboden is. Zal de ECB dit negeren, dan kunnen ze diverse rechtszaken tegemoet zien. Het zal dus indirect moeten gebeuren, op een manier die wel toegestaan is. Bovendien zal het elegant zijn indien het noodfonds EFSF uiteindelijk de entiteit zal zijn die de Eurozone uit de crisis zal helpen. Dit fonds is daar immers speciaal voor opgericht.

Het Franse voorstel om het EFSF een bankvergunning geven zodat dit fonds geleveraged kan gaan lenen bij de ECB, zou een oplossing kunnen zijn. Op deze manier kan het fonds alsnog voldoende middelen verkrijgen om die ‘bazooka’ te creëren om de financiële markten rustig te krijgen. Een eerdere poging om het EFSF te vullen met vermogen uit China of Brazilië mislukte jammerlijk.

Toch krijgt men niet bij iedereen (Duitsland) de handen op elkaar voor het Franse voorstel. Een mogelijk andere oplossing is een drietrapsraket. Het is de ECB toegestaan om uit te lenen aan grote internationale organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF kan de geleende middelen vervolgens doorlenen aan het EFSF. En daarmee zal de euro gered zijn.

Dus ja, het is een goed idee om de ECB te laten lenen aan het IMF. Natuurlijk zal dit geen permanente oplossing moeten worden. Wanneer de ECB onbeperkt gaat uitlenen, zal dit namelijk uiteindelijk tot flinke inflatie gaan leiden. Het is meer bedoeld om de EU tijd te gunnen en het European Stability Mechanism (ESM, vanaf 2013 de permanente opvolger van het EFSF) een rustige start te geven met voldoende vermogen, eventueel opgehaald via Eurobonds.

Martine Hafkamp is algemeen directeur en eigenaar vanFintessa Vermogensbeheer. Gezond verstand en onafhankelijkheid worden vertaald in een heldere visie en weloverwogen beleggingsbeslissingen.
Het BeursGorillapanel over: "Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF"
 
Wim Zwanenburg
Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.
lees meer >>
John Beijer
Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF John Beijer is sinds 1996 werkzaam als beursanalist bij Beursfoon. John Beijer is sinds 1994 actief op beurs.
lees meer >>
Cees Smit
Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF Cees Smit is de algemeen directeur van Todays Beheer/Brokers. Smit is sinds 1986 werkzaam in de effectenhandel
lees meer >>

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Royal Dutch 24.51 0.33%
Flow Traders 32.28 0.19%
Philips 27.92 0.18%
ASML 118.60 0.17%
dalers DALERS
Unilever Cer 42.20 -0.71%
Intertrust 17.64 -0.25%
KPN 2.63 -0.19%
Refresco Ger 13.87 -0.18%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Beleggen zonder transactiekosten en zonder servicekosten!
Elke maand voorschotdividend van 7%*
Beleggers ontvangen elke maand een voorschotdividend van 7%* op jaarbasis. Met de keuze dit te laten uitkeren of, voor extra vermogensgroei, te laten herbeleggen in dit fonds. Kiest u voor herbeleggen is dit zelfs 7,3%. Meer »
Zal 2017 beleggers eindelijk belonen?
Lees nu waar de beurs volgens ons naartoe gaat en waarom in het laatste rapport van het bedrijf van Forbes-columnist en vermogensbeheerder Ken Fisher. Bevat onderzoek, analyses en de laatste marktvooruitzichten.
Mis het niet! Download nu! Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.70 %
a.s.r. bank positief 0.60 %
Knab positief 0.55 %
NIBC Direct positief 0.55 %
LeasePlan Bank positief 0.55 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail