Alle nieuwsberichten

Nieuwe energie in je beleggingen

21-11-2017 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer

Tot een jaar of tien geleden werd Royal Dutch Shell de hoeksteen van elke beleggingsportefeuille genoemd. Geroemd vanwege het hoge en constante dividend, maar natuurlijk vooral vanwege de winstmachine die zo’n oliebedrijf toen was. Oliebedrijven waren vroeger sowieso dominant op de financiële markten. Nog steeds weegt hun gewicht zwaar door op de toonaangevende beursindexen. Ter illustratie; van de 25 aandelen in de AEX-index is Shell met 16% het sterkst vertegenwoordigd.
 
Ook bedrijven zoals Exxon Mobil en Chevron kom je nog steeds tegen in de hoogste regionen van de  aandelenranglijsten. Onlangs heeft Saoedi Arabië aangekondigd dat de staatsoliemaatschappij Aramco in de verkoop gaat. Als de voorgenomen beursgang doorgaat zou dit wel eens de grootste beursgang ooit kunnen worden. De verwachtingen over de waarde van dit bedrijf lopen uiteen van 1.000 tot 2.000 miljard dollar. Waar is de tijd gebleven dat een miljard best veel geld was? Het gaat dus nog steeds om gigantische bedragen i  n de olie-industrie. Maar voor hoe lang nog?

De opmars van elektrische auto’s, alternatieve energie en energiebesparingsprogramma’s gaat steeds sneller. Je ziet dat terug bij beursgenoteerde bedrijven die inspelen op de transitie naar schonere energie. De aandelenkoersen van producenten van elektrische motoren zijn de laatste twaalf maanden door het dak gegaan, iedereen wil ze hebben. Dit heeft te maken met de winstverwachting en daarmee de aantrekkingskracht van dit soort bedrijven, maar ook met de zwaai naar duurzaam beleggen. Elk bedrijf dat met ‘nieuwe energie’ te maken heeft ligt in het vizier van beleggers die er een schoon geweten op na houden. Tja, en dan treedt de ouderwetse Wet van Vraag en Aanbod in werking. Het beperkte aanbod van aandelen van dit soort bedrijven zorgt ervoor dat door de toenemende vraag de koersen blijven stijgen.

De hoge beurskoers helpt deze bedrijven om gemakkelijk verder te groeien. Overnames van aanpalende bedrijven gaan gemakkelijker als je kunt afrekenen met eigen, dure aandelen. Als prijs geen obstakel is bij het acquireren kan je snel je business uitbreiden. Een overname gaat meestal gepaard met een behoorlijke premie voor aandeelhouders van het gekochte bedrijf, die zullen niet klagen! Zij kunnen hun aandelen tegen een hoge prijs laten overnemen en met de opbrengst nieuwe aandelen kopen. Daarmee drijven zij de koersen verder omhoog.

De media-aandacht en bovengenoemde ontwikkelingen in de markt van nieuwe energie hebben ervoor gezorgd dat er inmiddels een aantal beursgenoteerde themafondsen op de markt zijn waarin je kunt beleggen. Dit zijn beleggingsfondsen die herbeleggen in new energy-aandelen , maar ook in andere aansprekende sectoren zoals health science, cyber security en robotica.

Beleggers in fossiele industrieën moeten vooral zelf niet fossiel blijven. Follow the money! Oliebedrijven kunnen nog heel lang een lucratieve belegging blijven, niet in de laatste plaats omdat ze zelf ook in transitie zijn. Shell is van plan in 2018 maar liefst 1 miljard euro te investeren in nieuwe energie. Echter, de belangstelling van beleggers gaat steeds meer uit naar duurzaamheid en eerder genoemde thema’s, waarbij de term ‘disruptive’ de fantasie prikkelt. De zoektocht naar meer rendement is verlegd van traditionele bedrijven naar baanbrekende ondernemingen. Daarin wordt veel belegd en dus stijgen de koersen van dit soort bedrijven.

Het kan nog een hele tijd duren voordat oliemaatschappijen hun dominante rol daadwerkelijk kwijt zijn, als dat al ooit zal gebeuren. Het lijkt mij daarnaast een goed idee om ook wat alternatieve grondstof voor je rendement te gaan gebruiken. Dat doe je door je beleggingsportefeuille uit te breiden met een aantal moderne thema’s, zoals new energy. Vraag je vermogensbeheerder of beleggingsadviseur naar de mogelijkheden.

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Parklaan 26
3016 BC  Rotterdam
www.darionwm.com
Telefoon 010 - 20 40 560
Reageren op dit artikel: hans.tielkemeijer@darionwm.com

Vandaag in het nieuws