Alle nieuwsberichten

Leugens, grove leugens, en statistieken

12-10-2017 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
In de onzekere wereld van beleggen wordt graag gezocht naar houvast. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van statistische gegevens, liefst in de vorm van grafieken. De mens is immers visueel ingesteld, dus een aansprekende grafiek is dan welkom. Helaas gaat het nogal eens mis met de cijfermatige onderbouwing en de daarop gebaseerde grafiek. Daar zijn nogal wat redenen voor.

Als je een grafiek bekijkt weet je zelden waarom die er zo uitziet. Zijn alle bepalende factoren betrokken bij het onderzoek? De cijferreeks beslaat een bepaald tijdvak. Is dat toeval, of kwam deze reeks wel erg mooi uit bij de conclusie van het bijbehorende verhaal? Is de analyse van de cijferreeks volledig? 

Dat zou knap zijn, want het gedrag van beleggers is behoorlijk complex. Bovendien werkt statistiek hooguit door tot de dag van vandaag, de cijfers van morgen zijn er immers nog niet. 

“Sell in May and go away, but remember to come back in September”. Dit beursgezegde doet vermoeden dat er een regelmatigheid zou bestaan in het koop- en verkoopgedrag van beleggers. Als dat al zo zou zijn zullen grote beleggers en hedge funds daarop inspelen en worden dit soort bewegingen daardoor geneutraliseerd. 

Het is verstandig om zeer terughoudend te zijn met het leggen van verbanden tussen beleggingsgegevens, ook wel correlaties genoemd. Beleggers vinden het prettig als correlaties in hun portefeuille laag zijn. Dan zullen de koersen van hun beleggingen niet gelijktijdig dalen bij tegenvallende economische berichten of andere rampspoed. Ook hier moet je voorzichtig zijn met conclusies gebaseerd op historische cijfers. Onder andere door het gebruik van zeer snelle computersystemen door hele grote beleggers is de omgeving behoorlijk veranderd. Dan heb je niet zoveel aan de analyse van een tienjarige cijferreeks.

Hetzelfde geldt voor aandelenkoersen. Door overnames, reorganisaties en veranderende marktomstandigheden is het verraderlijk om de koersontwikkeling van een bedrijf over een langere periode te bekijken en er vervolgens een aan- of verkoopbeslissing op te baseren. De kernactiviteit van het betreffende bedrijf kan behoorlijk veranderd zijn. Beleggers die nauwlettend koersbewegingen volgen en daarop handelen zijn lang niet altijd succesvol. Over een langere periode behalen actieve beleggers zelden een beter rendement ten opzichte van beleggers die een breed gespreide beleggingsportefeuille samenstellen en die periodiek herbalanceren. Toegegeven, deze conclusie is eveneens op statistische wijze vastgesteld, maar gelukkig is niet alle statistiek flauwekul. 

 “Er zijn leugens, grove leugens en statistieken” wordt er gezegd. Dat is misschien een beetje overdreven, maar wees kritisch op conclusies gebaseerd op cijferreeksen. Neem ze met een korreltje zout, dat belegt lekkerder.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws