Alle nieuwsberichten

Ben jij al miljonair?

02-10-2017 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Het eerste miljoen is het moeilijkste. Althans dat hoor ik van mijn veelvermogende cliënten. Als je uit bent op een miljoen euro kan je, volgens een recent onderzoek van Van Lanschot, het beste ondernemer worden, bij voorkeur agrariër. In Zeeland gaan wonen schijnt ook te helpen, daar vind je in Nederland relatief de meeste miljonairs.

Volgens cijfers van het CBS tellen we in Nederland momenteel 106.200 huishoudens met een vermogen van meer dan een miljoen euro. Dat zijn er 500 meer dan vorig jaar en het aantal is maar liefst 26.500 miljonairshuishoudens hoger dan in 2007, het jaar voor de kredietcrisis. Eerlijkheidshalve moet daarbij worden vermeld dat een miljoen euro nu minder waard is dan tien jaar geleden, je kunt er nu minder voor kopen, maar het blijft veel geld.

Uit actueel onderzoek van ABN-AMRO MeesPierson blijkt dat bijna 90 procent van de miljonairs belegt, meestal op de beurs. Een kleiner deel van deze groep investeert in onroerend goed, wat soms ook de bron van het vermogen is. Ruim 1 op de 10 miljonairs heeft het vermogen geërfd. 

Als je op dit moment een miljoen euro of meer aan vermogen hebt, dan zal je daaraan aandacht moeten besteden (niet-miljonairs kunnen rustig meelezen). In de praktijk wordt dat niet altijd even handig gedaan. Geld verdienen is een kunst, maar je vermogen goed onderhouden is dat ook. 

Als je bij verschillende financiële specialisten om advies vraagt krijg je zelden een eenduidig antwoord. Dat is niet zo gek. Als je hetzelfde doet bij medische specialisten kan de aanbevolen kuur variëren van biologisch pilletje tot een ziekenhuisopname, afhankelijk van of je een homeopaat of een enthousiaste chirurg om een mening vraagt. Trouwens, beide aanpakken kunnen helpen, het is maar net waarin je gelooft.

Bij financieel advies is dat niet zo. Het aandeel waarin jij gelooft kan de beursflop van het jaar worden, de bedachte fiscale oplossing kan je in de problemen brengen en de aanbevolen oudedagsvoorziening veroorzaakt misschien dat je de komende jaren niet bij je eigen geld kunt komen. Kortom, het juiste advies is nogal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de deskundigheid en voorkeur van jouw adviseur. Een bankier, vermogensbeheerder en fiscalist hebben elk hun eigen invalshoek. Wees daarvan bewust.

Miljonair worden of miljonair blijven is vooral een kwestie van logisch nadenken, rationeel handelen,  doorzetten en een beetje geluk hebben. Luister naar adviezen van mensen die het kunnen weten, maar kies vooral je eigen pad. Dit laatste advies is ook de conclusie van beide bovengenoemde onderzoeken.  

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws