Alle nieuwsberichten

Goedkoop kan duurkoop zijn

24-07-2017 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Veel ondernemers hanteren het adagium; “Je moet het verdienen aan de inkoop”. Dat adagium geldt natuurlijk ook voor beleggers, maar hoe weet je nou of een aandeel goedkoop of duur is? Daarover zijn de meningen verdeeld. Gelukkig maar, anders werd er geen aandeel meer verhandeld. 

Een eenvoudige en veel gebruikte maatstaf voor de waardering van een aandeel is de koers/winst verhouding. Dit getal geeft aan hoeveel jaren het kost voordat je je investering hebt terugverdiend aan de hand van de winst die het bedrijf maakt, verdeeld over het aantal uitstaande aandelen. Bij een koers/winstverhouding van 10 is dat 10 jaar, bij een k/w van 5 is dat 5 jaar, enzovoort. Hoe lager het getal, hoe eerder je je investering hebt terugverdiend en dus hoe ´goedkoper´ het aandeel.  Althans, zo zou het moeten zijn.

Om een goede k/w-berekening te kunnen maken moet je een inschatting maken van de winstontwikkeling in de komende jaren. Daarover valt natuurlijk niets met zekerheid te zeggen. Het is onverstandig om alleen te kijken naar de huidige koers/winstverhouding. Dat is slechts een momentopname. Bovendien kan winst worden beïnvloed door allerlei boekhoudkundige maatregelen. Kortom, wie alleen naar de actuele koers/winstverhouding kijkt is nogal kortzichtig bezig. Helaas geldt dat ook voor andere waarderingsmethodes en dat verklaart waarom zelfs professionele beleggers veel moeite hebben om de succesaandelen van de toekomst te selecteren.

Beleggers die het adagium van de ondernemer hanteren zullen op zoek gaan naar aandelen met een lage koers/winstverhouding en een hoog dividendrendement. Dat zijn bijvoorbeeld aandelen van autoproducenten. Helaas werd deze sector onlangs opgeschrikt door een bericht over kartelvorming, waardoor aandelen van onder andere BMW, Daimler en vooral Volkswagen in één dag met 2,5 tot 5 procent daalden. Het is een risico dat elke belegger loopt, dan helpt het dus niet of je een goedkoop aandeel te pakken hebt, een koersdaling kan altijd plaatsvinden.

Een hoge koers/winstverhouding betekent misschien wel dat de winstgroei van het betreffende bedrijf de komende jaren bovengemiddeld kan zijn. Dan is het juist een aantrekkelijk aandeel! Als je dus een mix maakt van goedkope en duurdere aandelen waarin je vertrouwen hebt, dan boek je waarschijnlijk uiteindelijk het beste resultaat. Hou wat geld achter de hand voor het geval de koersen toch fors dalen, dan kan je alsnog bijkopen. Je moet het tenslotte verdienen aan de inkoop!

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws