Alle nieuwsberichten

Gooise Gulden en andere cryptomunten

27-06-2017 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Volgens Quote is het Gooise Blaricum, na Kosovo en Silicon Valley, de plek waar de cryptomunt Ethereum het meest wordt verhandeld. Voor de volledigheid: Ethereum is een virtuele munt, net als de Bitcoin. De koers van een dergelijke munt is afhankelijk van vraag en aanbod, en het aanbod is beperkt. Nou, dan weet je wel wat de koers gaat doen als speculanten geld ruiken: de koers van de Bitcoin is dit jaar bijna verdriedubbeld, Ethereum is ruim  dertig keer (!) zoveel waard geworden.  Althans, op het moment van schrijven, want de koersfluctuaties zijn extreem.

Dat is de Autoriteit Financiële Markten ook opgevallen, dus die kwam onlangs met een waarschuwing voor beleggers; weet waaraan je begint! De AFM wijst erop dat cryptomunten niet onder toezicht staan (wat door cryptohandelaren juist als een voordeel wordt gezien) en zeer speculatief zijn, maar dat trekt winstzoekers juist aan. De vergelijking met de internetbubbel aan het begin van deze eeuw wordt hierbij gemaakt. Verder waarschuwt de AFM voor het risico dat cryptovaluta digitaal gestolen kunnen worden. Ook kan je je wachtwoord kwijt raken waardoor je niet meer aan je virtuele geld kunt komen. Tot slot wordt gewaarschuwd dat je slachtoffer kunt worden van een piramidespel met dit soort valuta, er zijn echter genoeg mensen te vinden die denken dat euro’s en dollars ook onderdeel zijn van een immens piramidespel.  

Tegelijkertijd zijn er ook voorspellingen dat de Bitcoin, met een huidige koers van circa 2.500 US dollar, over 10 jaar 100.000 dollar waard zal zijn en dat cryptomunten dan 10 procent van het totale handelsvolume aan valuta zullen uitmaken. Tegen die tijd zal ik zeker schrijven over de geschiedenis van de Bitcoin, de toekomst van cryptomunten is echter nog erg onduidelijk.

Het is niet alleen de ‘Gooise Gulden’ waarvoor wordt gewaarschuwd. De AFM wil ook een reclameverbod instellen voor zeer risicovolle derivaten, zoals binaire opties, cfd’s, coco’s en bepaalde turbo’s, opties en futures. Voor wie geen idee heeft wat dit betekent: houden zo. Speculatieve beleggingen zoals cryptomunten en derivaten kunnen interessant zijn voor een beperkte groep beleggers, maar die moeten wel zeer goed ingevoerd zijn in deze materie. Een reclameverbod kan problemen voorkomen, maar gezond verstand natuurlijk nog veel meer. Als bij een belegging rendementen van vele tientallen procenten of meer mogelijk zijn, dan is het waarschijnlijk dat er een grote kans is dat je je investering kunt kwijtraken, of zelfs meer. Een gewaarschuwde belegger telt voor twee.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws