Alle nieuwsberichten

Beleggen is niet eng

15-05-2017 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
De spaarrente is weer verder gedaald tot zo’n 0,5 procent per jaar of zelfs minder. Je mag blij zijn als je per 1.000 euro spaargeld nog 5 euro rente ontvangt. Helaas heeft diezelfde 1.000 euro na een jaar 6 tot 11 euro minder koopkracht vanwege inflatie. Sparen heeft dus niet zoveel zin en dat komt de Europese Centrale Bank goed uit: die hoopt dat je je geld gaat uitgeven, zodat de economie op stoom komt.

Je kunt je spaargeld ook vastzetten, bijvoorbeeld voor 5 jaar. Het meest safe is een Nederlandse Staatsobligatie. Vanwege de grote veiligheid van deze obligatie verkrijg je ook daar nauwelijks rente mee; 0,6 procent. Als de marktrente tijdens de looptijd stijgt blijf je vastzitten aan de lage rente van je belegging of je zou je obligaties met verlies moeten verkopen. Als je geld voor later opzij kunt zetten zijn een spaarrekening of staatsobligaties dus geen aantrekkelijke mogelijkheden. Wat kun je dan doen om je geld voor je te laten werken? Vastgoed, of aandelen?

In het verleden kon je goed geld verdienen met stenen. Dat is tegenwoordig een stuk lastiger, omdat met name commercieel vastgoed, zoals kantoren en winkelcentra, te kampen hebben met leegstand en veranderende bedrijfsprocessen. Wie afgaat op de glossy brochures waarmee sommige vastgoedprojecten en vakantiebungalows worden aangeprezen moet zich afvragen of de beloofde rendementen wel zo zeker zijn. Kortom, vastgoed kan een onderdeel zijn van een beleggingsportefeuille, maar weet dan heel goed waaraan je begint. Er bestaan prima beursgenoteerde vastgoed beleggingsfondsen die je kunt gebruiken in een gespreide beleggingsportefeuille.

Beleggen in aandelen is een gemakkelijker alternatief, ook al ben je daarbij afhankelijk van het sentiment op de beurs. Als je een paar jaar of langer de tijd hebt en een goede selectie hebt gemaakt, dan kan je hiermee een heel aardig rendement maken.

Er zijn nogal wat mensen die beleggen in aandelen vergelijken met gokken, maar zo is het niet. Je belegt -als het goed is- in bedrijven die winst maken en een gedeelte van die winst komt vroeg of laat ook naar jou toe. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zou je een deel van je spaargeld op de beurs kunnen beleggen. Zolang dat een overzichtelijk, goed gekozen gedeelte van je vermogen is hoef je niet wakker te liggen als het beurssentiment een tijdje tegen zit. Dan zing je dat wel uit en is beleggen niet eng.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

Vandaag in het nieuws