Alle nieuwsberichten

Dutch discount

01-05-2017 11:15, Bron: Hans Tielkemeijer
Dat is niet zo vreemd, want in de financiële media wordt deze index vaak gebruikt om de stemming op de beurs weer te geven. Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen komen hier vaker in het nieuws dan buitenlandse. Echter, om als belegger je speelveld te beperken tot Nederland houdt het misschien wel overzichtelijker, maar daarmee doe je jezelf tekort. 

Sowieso is de AEX-index een slechte graadmeter, maar let op: Unilever, RD Shell, ASM L, en Philips zijn gezamenlijk goed voor ruim 50 procent van deze index. De andere 21 aandelen vertegenwoordigen de rest. Terwijl ING bijna 12 procent meeweegt, doen de andere financials, Nationale Nederlanden, Aegon en ABN-AMRO, dat elk voor ongeveer 1,5 tot 2 procent. Je zou denken dat zo’n index veel evenwichtiger is verdeeld.  

Kijk dus verder dan je beleggingsneus lang is en beleg ook over de Nederlandse grens, bijvoorbeeld bij onze Oosterburen.  De Duitse DAX-index doet het historisch gezien beter dan de AEX-index. Verder is de DAX net zo onevenwichtig samengesteld als de AEX; met Siemens, Bayer, SAP, BASF, Allianz en Daimler heb je meer dan 50 procent van de DAX-index te pakken. Ook hier moet je dus goed weten waarnaar je kijkt.

Maar er is nog wat anders. Hoewel het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven internationaal een aardig partijtje meeblaast, met name door de zwaargewichten Unilever en RD Shell, mis je als belegger veel als je je geografische spreiding tot zo’n klein stukje van de wereld beperkt. Je beleggingsrisico ligt daardoor hoger dan nodig is en als we terugkijken is je rendement waarschijnlijk achtergebleven bij de belegger met een breder blikveld. Dat heeft onder andere te maken met de zogenoemde Dutch discount. Beursgenoteerde bedrijven hebben in ons land vaak beschermingsconstructies waardoor een overname kan worden verhinderd en de Nederlandse politiek mengt zich nadrukkelijk in de overnamestrijd, getuige de recente discussies rond mogelijke overnames van Unilever, AKZO en KPN. Hierdoor is het voor buitenlandse partijen minder aantrekkelijk om een Nederlandse onderneming over te nemen. Dit gaat ten koste van de koersontwikkeling van deze bedrijven.

Denk dus niet lokaal en laat je niet van de wijs brengen door onevenwichtige beursindices. Er zijn genoeg mogelijkheden waarmee je je beleggingsportefeuille gemakkelijk kunt uitbreiden, denk bijvoorbeeld aan beleggingsfondsen die wereldwijd beleggen. Daarmee verbeter je je risico/rendementsverhouding op eenvoudige wijze. Je kunt mij mailen als je hiervan meer wilt weten.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws