Alle nieuwsberichten

Welke partij moet je kiezen als belegger?

06-03-2017 17:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Je zou denken aan de VVD. In ieder geval is die partij favoriet onder 18% van de deelnemers aan de ING Beleggersbarometer. Dat percentage is overigens minder dan vroeger, de beleggende kiezer begint kennelijk ook te zweven. 

De invloed van het kabinet op de Nederlandse beurs is te verwaarlozen. Natuurlijk kan de politiek een economie om zeep helpen (en er zijn genoeg mensen te vinden die er van overtuigd zijn dat dit gaat gebeuren als de in hun ogen verkeerde partijen aan de macht komen), maar Nederland is het land van het poldermodel dus het gevoerde politieke beleid zal wel weer ergens rond het midden uitkomen. Daar houden beleggers van, vooral buitenlandse beleggers! En dat komt goed uit, want het merendeel van de Nederlandse aandelen is geëxporteerd, oftewel: staat in de boeken van grote overzeese pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Die zijn best tevreden met de stabiele economische ontwikkelingen in ons kikkerlandje. Bovendien opereren de grote Nederlandse beursfondsen internationaal en zijn daarmee niet overdreven afhankelijk van binnenlandse ontwikkelingen.

Zelfs toen in april 2012 het kabinet viel zakte de AEX-index slechts een heel klein beetje. De rente op staatsobligaties liep tijdelijk op en dat was het wel. Kortom, de komende verkiezingsuitslag zal de beurs naar verwachting niet beïnvloeden. 

Wat voor Nederland geldt, gaat natuurlijk niet op voor Amerika. Dit land is nog altijd goed voor zo'n 60 procent van de wereldhandel, dan maakt de politieke koers wel verschil uit! Veel analisten hadden een crisis op de financiële markten voorspeld als Trump zou worden gekozen tot president. Vervolgens zijn na zijn verkiezing de koersen over een breed front opgelopen. Over de oorzaak hiervan zijn de meningen verdeeld. Ligt het aan Trump, met zijn enorme investeringsplannen? Lag die koersstijging toch al in het verschiet, vanwege de aantrekkende economie, ingezet onder Obama? Is het een opluchtingsrally, omdat beleggers nu eenmaal niet van onzekerheid houden? Is het vanwege de lage rente, waardoor spaarders hun geld gaan uitgeven of gaan beleggen? Is het omdat het consumenten- en producentenvertrouwen sinds tien jaar niet zo positief zijn geweest? 

Waarschijnlijk is er geen eenduidige reden voor te geven en zal het een combinatie zijn van het bovenstaande. De Nederlandse politiek speelde hierin geen rol en dat zal niet gaan gebeuren ook. Een gerust idee voor beleggers: het maakt voor de beurs niet uit wie in Nederland de verkiezing gaat winnen. 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws