Alle nieuwsberichten

Uitgekookte boeven - Pas op voor de sucker list

14-02-2017 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Het aantal keren dat de Autoriteit Financiële Markten heeft gewaarschuwd voor zogenoemde boilerrooms is vorig jaar verdubbeld. Boilerrooms zijn verzamelplaatsen van waaruit wordt gebeld naar potentiële beleggers. Soms is een boilerroom een achterkamertje met als achtergrondgeluid het geroezemoes van een handelsvloer. Als je opneemt lijkt het alsof je rechtstreeks vanaf de beurs wordt gebeld.

De bedoeling is dat je geld overmaakt. Dat doe je natuurlijk niet zomaar, maar het feit dat boilerrooms nog steeds bestaan betekent dat er nog steeds slachtoffers zijn van deze financiële boeven. Wees dus gewaarschuwd. In Nederland is het verboden om consumenten zomaar te bellen met het aanbod aandelen te kopen of verkopen. Dat betekent overigens niet dat het dan niet gebeurd.

Spam kan een vergelijkbare situatie opleveren. Dan krijg je een verzoek per mail of je wilt helpen een aandelenkoop, lening of andere financiële transactie uit te laten voeren. Ze hebben jouw medewerking nodig omdat de transactie alleen kan worden uitgevoerd via een Europese bankrekening. Vaak moet je vooraf een paar honderd euro overmaken voor transactiekosten.

Of je nu wordt gebeld of gemaild, het verhaal klinkt logisch. Er wordt gewerkt met vertrouwenwekkende namen, je kunt belangrijke functionarissen bellen (die zitten natuurlijk in het complot) of de directeur van een bekende bank in het buitenland (die natuurlijk nooit bereikbaar is, maar waarvan zijn secretariaat bevestigt dat hij daar werkt). Kortom; het klinkt vertrouwd en een buitenkansje ligt in het verschiet, want natuurlijk krijg jij een bemiddelingsvergoeding op basis van een heel groot bedrag. Of de kans op een enorme winst, met slechts een beperkte inleg.

Als je de eerste paar honderd euro hebt overgemaakt, blijkt er later altijd nog een kink in de kabel waardoor nog meer geld nodig is om het grote bedrag los te krijgen. Of je krijgt de kans van je leven op nog meer winst, als je maar overmaakt.

In alle gevallen hoor je daarna nooit meer iets. Of toch wel! Er bestaat namelijk een ‘sucker list’. Daarop staan de namen van mensen die eerder zijn bedrogen. Die worden gebeld door advocatenkantoren die je wel willen helpen om het verloren geld terug te halen. Natuurlijk moet je wel eerst opstartkosten betalen, anders beginnen ze niet aan je dossier. Ook dit geld ben je dan kwijt.

Conclusie: zorg dat je nooit op een sucker list komt te staan. Vertrouw geen onbekenden die jou geld beloven en kijk op de website van AFM voor nog meer tips.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

Vandaag in het nieuws