Alle nieuwsberichten

De AEX is eigenlijk niks

13-01-2017 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
De stand van de AEX-index is van invloed op het gevoel van Nederlandse beleggers. Als de AEX daalt worden beleggers voorzichtiger en bij stijging loopt ook de animo voor beleggen op. Dit heeft een hoog kip-of-ei gehalte, want de AEX-index kan alleen oplopen als er meer vraag is naar aandelen en die vraag is voor een groot gedeelte afhankelijk van het sentiment van beleggers.

Gelukkig zijn er ook andere factoren waardoor er meer vermogen wordt belegd. Bijvoorbeeld een lage spaarrente, aantrekkende economie, positief nieuws en overnamegeruchten. Het consumentenvertrouwen is ook van belang, als dit stijgt is er meer koopbereidheid, wat goed is voor de economie en voor de beurs. Het consumentenvertrouwen staat momenteel op het hoogste punt sinds negen jaar, dus dat zit wel goed. 

Terug naar de AEX-index. Het idee is dat zo’n index een goede graadmeter is voor het beurssentiment. Een index is samengesteld uit de koersen van een aantal belangrijke aandelen, in het geval van de AEX zijn dat er vijfentwintig. De bedrijven met de hoogste beurswaarde wegen bij de bepaling van de index het zwaarst mee. Shell, Unilever, ING, ASML en Philips zijn samen goed voor ruim 55 procent van de AEX-index, terwijl de kleinste vijf bedrijven bij elkaar net iets meer dan 3 procent vertegenwoordigen. De AEX-index wordt weliswaar vaak genoemd in de financiële media en door veel Nederlandse beleggers gevolgd, maar een optimale weerspiegeling van de Nederlandse beurs is het niet.

Dan maar de Amerikaanse DowJones volgen? Daarover is ook veel berichtgeving, maar ook dit is geen beste indicator van de toekomstige economische ontwikkelingen. Deze index bestaat uit de koersen van 30 Amerikaanse aandelen en het aandeel met de hoogste koers weegt daarbij het zwaarst mee. Momenteel is dat 3M, zeker niet het grootste en meest bepalende bedrijf in Amerika. 

Iets minder bekend is de MSCI World Index. Deze index is opgebouwd uit ruim 1600 internationale aandelen. Dat is al een stuk beter dan de AEX-index en de DowJones, maar 60 procent van deze aandelen staat in Amerika staan genoteerd. Een echte goed verdeelde wereldindex is het dus niet. 

Misschien is wel het grootste nadeel van alle huidige indices dat de ze na verloop van tijd van samenstelling wijzigen. Wie dus naar een 10-jaars grafiek van een index kijkt ziet het verloop van een steeds veranderde combinatie van aandelen. De AEX-index stond 10 jaar geleden bijna op hetzelfde niveau als nu, maar negen van de vijfentwintig aandelen komen nu niet meer voor in de AEX. Ook de weging kan behoorlijk wijzigen: ABN AMRO is bijvoorbeeld weer terug op de beurs, maar weegt nog maar voor 1,4 procent mee in plaats van zo’n 10 procent in 2006. 

De AEX-index en DowJones-index zijn vertrouwde begrippen en zullen voorlopig niet van het journaal verdwijnen. Houd er echter rekening mee dat ze een vertekend beeld kunnen geven van de beursontwikkelingen.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws