Alle nieuwsberichten

Emotieloos beleggen is eigenlijk niet te doen

13-12-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
De meeste mensen vinden zichzelf behoorlijk rationeel. Emoties spelen geen rol bij hun beslissingen, denken ze. Was dat maar zo. Als iemand gevraagd wordt wat hij liever heeft; 100 euro direct of 110 euro over een maand, dan wordt meestal voor 100 euro direct gekozen. En dat is niet het economisch meest verstandige antwoord.

Beleggers hebben het extra moeilijk. De negatieve emotie bij verlies is ongeveer twee keer zo sterk als het positieve gevoel bij winst. Dat levert nogal eens een winkeldochter in de beleggingsportefeuille op, aandelen die ooit op basis van goede verwachtingen zijn gekocht maar al een tijd op verlies staan. Afscheid nemen doet pijn! In de praktijk wordt er vaak te laat of helemaal geen verlies genomen en winst te snel verzilverd. Dit gedrag komt het rendement natuurlijk niet ten goede. 

Hoe voorkom je zo’n situatie voor jezelf?

Neem daarvoor het totaalbedrag van je huidige beleggingen en zet dat bovenaan een blanco vel papier. Vervolgens ga je met dit bedrag aan de slag en stel je je ideale beleggingsportefeuille samen. Je kijkt daarbij vooral niet naar wat je al hebt.

Is het resultaat gelijk aan je huidige portefeuille? Gefeliciteerd! Maar waarschijnlijk is dat niet het geval, dan verkoop je alles wat niet in je ideale beleggingsportefeuille voorkomt. De opbrengst gebruik je om die beleggingen te kopen die je hebt opgeschreven. 

Een andere methode is minder drastisch maar ook erg effectief als je een aandeel met een gevoelig koersverlies in portefeuille hebt. Je hebt drie keuzes: bijkopen, houden (niets doen) of verkopen. Sommige beleggers gaan ‘middelen’. Dan koop je aandelen die op verlies staan bij, om de gemiddelde aankoopkoers te verlagen. Dat is zelden een goed idee. Het is alsof je een schip hebt met een gat links in de romp, waarna je een gat rechts slaat. In de hoop dat het water dat aan de ene kant binnen stroomt er aan de andere kant weer uit loopt.

Om jezelf te helpen hoef je bij elk aandeel dat je hebt maar één vraag te stellen; “als ik dit aandeel nog niet had, zou ik dat aandeel dan nu willen kopen?” Als het antwoord hier op “nee’’ is, neem dan maar afscheid van dit aandeel en zoek wat anders uit. Bij “ja” hou je het betreffende aandeel en is zelfs middelen een optie.

Wanneer je dat het beste kunt doen? Vandaag nog!

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws