Alle nieuwsberichten

Doorlopen mensen, niets aan de hand

09-11-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Het is dus toch Donald Trump geworden. Wat dat betreft zijn verkiezingsgoeroes ook maar profeten die brood eten. Net als beursgoeroes die een daling van 10 procent of meer voorspelden, als Trump zou winnen. Hoe nu verder?

Trump wil Amerika weer groot maken. Nog groter, mag je dan wel zeggen, want Amerika is goed voor ongeveer een kwart van de wereldeconomie. Het Bruto Nationaal Product, zeg maar: wat er jaarlijks wordt geproduceerd, van Amerika is nog steeds het dubbele van runner up China. Waarbij moet worden aangetekend dat niemand dit soort cijfers precies weet te berekenen, ook het Internationaal Monetair Fonds niet, waar voorgaande bevinding vandaan komt.

Voortdurend op het verkeerde been gezet

Zo wordt je als particuliere belegger voortdurend op het verkeerde been gezet: Het Verenigd Koninkrijk blijft in de Europese Unie, oh nee, toch niet. De dollarkoers wordt gelijk aan de euro, oh nee, toch niet. Hillary Clinton wordt de nieuwe president van Amerika, oh nee, toch niet.

Wat te doen?

De verkiezingsbelofte van Trump is niet goed voor de economie van opkomende markten en die van China in het bijzonder. Daarentegen, met name Amerikaanse bedrijven die zich bezig houden met infrastructuur kunnen de komende vier jaar aan de bak. Wie zich zorgen maakt of het de komende vier jaar allemaal gaat lukken, kan goud kopen. Wie het niet weet zorgt voor een gespreide portefeuille en onderhoudt die als een goedverzorgde tuin. Af en toe een beetje snoeien, maar niet elk jaar opnieuw aanleggen.

Niet alleen Amerika is verdeeld. Ook beleggers kan je verdelen in verschillende kampen. De klassieke belegger, met zijn buy-and-hold-strategie, vertegenwoordigd door Warren Buffet. Daar tegenover de actieve belegger, met als extreme exponent de flitshandelaar die meerdere transacties per seconde doet (althans, dat doet zijn computer). Daartussen zitten actieve fondsmanagers en vermogensbeheerders die trachten zorgvuldig te manoeuvreren tussen hun lange termijn visie en korte termijn verwachtingen. 

Vervolgens zijn daar de beursgoeroes en financiële journalisten die weer een eigen belang hebben: gelezen worden! Dat lukt vooral met spectaculaire onthullingen en adembenemende vooruitzichten. Angst is nu eenmaal een sterkere emotie, dus met een suggestieve krantenkop in chocoladeletters doe je goede zaken voor je uitgever. Een genuanceerd verhaal trekt minder aandacht.

Gewoon doorlopen

Donald Trump is de nieuwe president. Voorlopig hebben we met hem te maken, die zekerheid is er en dat is goed nieuws, want beleggers houden niet van onzekerheid. Trump is een dankbare bron voor de media, we zullen nog veel van hem horen. Echter, waarschijnlijk hebben beleggers hun ogen alweer gericht op de volgende dreiging; het referendum in Italië bijvoorbeeld. De particuliere belegger moet zich hierin maar staande zien te houden. Dat is lastig als je op het verkeerde been wordt gezet. Doorlopen is dan beter. 


Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws