Alle nieuwsberichten

Trump, Clinton en de beurs

31-10-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
De Amerikaanse verkiezingen komen eraan, welke invloed zouden die kunnen hebben op de beurs? Dat is voor beleggers handig om te weten. Omdat voorspellen moeilijk is, vooral als het de toekomst betreft, geeft een terugblik misschien houvast.

In het verleden waren verkiezingsjaren vaak goede jaren voor de Amerikaanse beurs. Niet onbelangrijk, want de ontwikkelingen op Wall Street hebben een belangrijke invloed op de financiële markten wereldwijd. De beste uitkomst voor beleggers is een combinatie van een democratische president met een republikeins congres. Onder die omstandigheden stegen de aandelenkoersen het hardste. Een verkiezingsopvolger uit hetzelfde kamp als de voorgaande president bleek ook een positief beurseffect te hebben. Aan de hand van deze waarneming zou het dus gunstig zijn als de democraat Barack Obama opgevolgd wordt door Hillary Clinton.

Dan moet daarbij de dollar wel sterk blijven anders hebben we in Europa nog niks aan het bovenstaande. Voorlopig hebben we daarover geen klagen, sinds maart 2015 krijg je ongeveer 1,10 dollar voor een euro. Dat is wel eens anders geweest, in mei 2011 kreeg je nog bijna anderhalve dollar voor een euro. De huidige stand van de dollar geeft aan dat valutahandelaren wel vertrouwen hebben in de greenback. Je kunt je trouwens afvragen of de dollar nou zo sterk is of de euro zo zwak, vanwege het gerommel in de Europese Unie.

Beleggers houden niet van onzekerheid. Helaas leven we in onzekere tijden, waarin ontwikkelingen ook nog eens real time worden gepresenteerd. Dat was vroeger wel anders; toen las je het nieuws de volgende ochtend in de krant. Dat was sowieso te laat om te reageren.

De Amerikaanse verkiezingen zorgen voor onzekerheid, ook omdat beide presidentskandidaten niet bepaald onbevlekt zijn. De media-ophef en het onderling moddergooien zijn niet verheffend en leiden af van waar het beleggers eigenlijk om zou moeten gaan: de ontwikkeling van het beursgenoteerde bedrijfsleven. Als aandeelhouder heb je een stukje van die bedrijven in bezit en hoop je vroeg of laat beloond te worden door de waarde-ontwikkeling daarvan.

De Amerikaanse politiek heeft invloed op de economie. Wat dat betreft valt te hopen dat Hillary Clinton het kunstje van haar man weet te herhalen. In dat geval zal het begrotingstekort van de USA fors dalen. De groei van de Amerikaanse economie was nog nooit zo sterk als tijdens het presidentschap van Bill. Toeval? Kan zijn, maar beleggers omarmen graag geschiedenis, dus als Hillary Clinton de verkiezingen wint zou daaruit best een eindejaars beursrally kunnen volgen. Self fulfilling prophecy, zoals de Amerikanen het zelf zeggen. 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws