Alle nieuwsberichten

Terug naar de gulden of door naar de bitcoin?

17-10-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Tot januari 2002 betaalden we in Nederland met guldens, daarna met euro’s. Sommigen vinden dit nog steeds -zachtjes uitgedrukt- een grote fout. Het idee is dat de euro veel zwakker is dan de gulden, dat we tekort zouden zijn gedaan zijn met de omwisselingskoers en dat een aantal eurolanden de boel beduvelen. Waarschijnlijk mis ik nog een aantal andere argumenten.

Terug naar de gulden zal niet gaan gebeuren. De politieke wil is er niet. Daarnaast zou het voor exportland Nederland geen goed idee zijn, terugkeer naar de gulden kost meer dan dat het oplevert.

Er is een behoorlijk wantrouwen tegen de euro, maar ook tegen de dollar. Eigenlijk tegen het hele betalingssysteem en banken in het bijzonder. Tot 1971 was de dollar gedekt door goud. Na het loslaten van de gouden standaard is de dollar en andere valuta niet meer inwisselbaar voor goud en spreken we over fiduciair geld, geld op basis van vertrouwen. Het ‘voordeel’ hiervan is dat je zo meer geld kan maken dat dat er aan goud is, waardoor de economie harder kan groeien. Inmiddels weten we dat er gretig gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid, waarvan de uitkomst nog niet zeker is.

Sinds een paar jaar is er dan ook de bitcoin, een zogenoemde cryptocurrency, zeg maar: elektronisch geld. De bitcoin en haar alternatieven (er is zelfs al een crypto-gulden) zijn niet door overheden gecreëerd. Het belangrijkste voordeel van cryptocurrencies, zoals de bitcoin, is dat het betalingsverkeer niet valt te traceren, omdat de afwikkeling via anonieme ‘privé’-computers verloopt. Daarin spelen de banken geen rol, wat een deel van het bestaande wantrouwen oplost. 

De koers van een cryptocurrency blijft echter afgeleid van euro’s of dollars, het is dus maar wat de gek ervoor geeft. De bitcoinkoers is de afgelopen twaalf maanden opgelopen van iets meer dan 200 euro naar bijna 600 euro per bitcoin, met een piek in juni van bijna 700 euro. Erg stabiel is het nog allemaal niet. De totale omvang van het aantal bitcoins is momenteel ongeveer 9 miljard euro, wat veel lijkt maar niks voorstelt ten opzichte van de hoeveelheid euro’s of dollars in omloop. 

Bovendien zijn er nog wel wat kinderziektes, zo worden cryptocurrencies regelmatig onder vuur genomen door computerfraudeurs. Cryptocurrencies zijn geen veilig alternatief voor euro’s of dollars. Terug naar de gulden is niet realistisch. Misschien moet je gewoon wat goud kopen voor de veiligheid. Of voor je vriendin.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

Vandaag in het nieuws