Alle nieuwsberichten

Wegwezen, of niet?

14-10-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Sommige beursanalisten zouden bij het KNMI kunnen werken. Zelfs bij een ogenschijnlijk strakblauwe lucht zien ze in de verte toch donkere wolken aankomen: Italië zou ook uit de EU willen stappen, net als Spanje. Alle Italiaanse banken zijn nep, het beleid van de Europese Centrale Bank faalt. De huizenmarkt is een bubble, China eveneens, enzovoort. Kortom, volgens een aantal marktvorsers is het niet de vraag óf de beurs ineenstort, maar wanneer.

Binnenkort kan er weer een weeralarm worden afgegeven: de nieuwe president van Amerika komt eraan. In de kranten kom je de naam van Trump al tegen in combinatie met de woorden ‘bloedbad op de beurs’, maar ook Hillary Clinton is niet de vriendin van iedere econoom. Kortom, rond 8 november aanstaande, de verkiezingsdag, kan het nog spannend worden.

Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest. Dat geldt vooral voor beleggers, die soms zo bang zijn om geld te verliezen dat ze hun eigen lange termijnbeleid om zeep helpen. De zakenbank JP Morgan heeft onlangs uitgerekend wat het betekent als je tussen 2001 en 2015 de tien beste beursdagen zou hebben gemist. Een positief totaalrendement zou dan zijn omgeslagen naar een negatief resultaat! Tijdelijk uit de markt zijn kan dan een dure beslissing blijken. Je kan ook proberen de tien slechtste beursdagen te missen. Maar wie weet die nu te precies vinden?

Een betere bescherming bereik je als je een schokdemper in je beleggingsportefeuille inbouwt. Dat doe je door een goede wereldwijde spreiding aan te brengen en vervolgens een spreiding over meerdere beleggingscategorieën. Dus niet alleen aandelen en obligaties, maar ook vastgoed, grondstoffen en alternatieve beleggingen. Check je eigen beleggingsportefeuille nog een keer want zeven van de tien Nederlandse beleggers kiezen alleen voor Nederlandse aandelen. Daarmee doen zij zichzelf tekort, want de Nederlandse beurs beslaat slechts twee procent van de wereldmarkt. Zo zou je dus 98 procent van de mogelijkheden laten liggen! Met een goede spreiding zal een beursdaling minder impact op jouw portefeuille hebben en des te eerder profiteer je mee van het herstel. 

De beursontwikkelingen zijn grilliger dan ooit, geholpen door de snelheid van nieuws en onverwacht ingrijpen van centrale banken. Vroeger las je de beursberichten in de krant van de volgende ochtend, dan hoefde je meestal al niet meer te reageren. Nu komt onheilstijding met de snelheid van het licht ons (onder)bewustzijn binnen. Als je echter een lange termijn visie hanteert, ook in de praktijk, dan ben je in ieder geval al die kortzichtige beursanalisten de baas!

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws