Alle nieuwsberichten

De reis naar rijkdom – Maak een financieel plan

05-09-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Een reis plannen vraagt goede voorbereiding. Om te beginnen is het handig om een doel te hebben. Maar daarna begint het gedonder: Is het doel haalbaar? Hoe kom je er? Wat neem je mee? Heb je voldoende informatie? Is je reisadviseur betrouwbaar? Hoe bereid je je voor op pech onderweg? Hoe hou je in de gaten of je doel haalbaar blijft? Wat doe je als je bestemming tegenvalt, of als je onderweg andere plannen krijgt? Wat ga je doen als je reisgenoot niet verder wil? Dit zijn relevante vragen voor als je op reis gaat. 

In het algemeen is het leuk om een vakantie voor te breiden, dat kan echter niet worden gezegd van het plannen van je financiële doel. Althans, zo dat blijkt dat uit de praktijk. Er zijn maar weinig mensen die weten waar ze later willen staan met hun financiën. 
Begrijpelijk, want ons brein is niet zo goed ingericht om op zo’n lange termijn te denken. Het is vaak al lastig genoeg om in het heden goed met je geld om te gaan. Bovendien is de toekomst met allerlei onzekerheden omgeven, dus wat valt er dan te plannen? 

Tja, dat is nu juist de belangrijkste reden om er goed over na te denken. Als je een doel voor ogen hebt is de kans dat je daar aankomt groter dan wanneer je denkt “dat zien we later wel”. Dezelfde vragen die je stelt voordat je op reis gaat zou je jezelf ook moeten stellen als het om je financiële toekomst gaat. Het beste is om een financieel plan te (laten) maken. Dat is een uitgebreid verhaal waarin je huidige situatie wordt geanalyseerd, je wensen worden geïnventariseerd en een toekomstbeeld wordt beschreven. Omdat je weet van waaruit je vertrekt én je doel voor ogen hebt kan je gaandeweg volgen of je nog op schema zit. Zo komen toekomstige onzekerheden vanzelf in beeld en kan je je plan aanpassen. 

Beleggen kan een onderdeel zijn van een financieel plan. Een vermogensbeheerder zal het met je hebben over je doelstelling en of beleggen bij jou en je situatie past. Vervolgens zal hij periodiek met je afstemmen of dit nog steeds zo is. 

Het is met geldzaken net als met op reis gaan; niets voorbereiden is niet handig. Meestal kost dat geld. Maak dus een afspraak met een financieel deskundige. Beginnen is namelijk het lastigste onderdeel van je financiële reis.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws