Alle nieuwsberichten

Industriële revolutie 4.0

22-08-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Na de uitvinding van de stoommachine aan het einde van de achttiende eeuw volgde een halve eeuw later de tweede industriële revolutie. Deze is onder andere bekend van de toepassing van elektriciteit en de lopende band. De derde industriële revolutie is die van de informatietechnologie, zeg maar: computers en internet. Inmiddels zijn we toe aan de vierde industriële revolutie, die van de integratie van informatietechnologie met de dingen die we doen. Bekend van het ‘internet of things’, waar apparaten met elkaar communiceren, en ‘big data’ waarbij enorme hoeveelheden gegevens worden gedestilleerd, geanalyseerd en verbanden kunnen worden gelegd.

Hoe we het ook noemen, er verandert een heleboel tegelijkertijd. Volgens marktvorsers is over 20 jaar de helft van alle banen verdwenen, maar datzelfde werd ook geroepen bij alle vorige industriële omwentelingen. Dat betekent niet dat de helft van de werkwilligen niets te doen heeft, er zal dan ander werk voor in de plaats zijn gekomen. Welk precies weten we nu nog niet, wat best wel lastig is voor je studiekeuze.

Ongemerkt is dit proces natuurlijk al lang gaande. De tijd van de ponskaart is nog niet zo lang geleden, waarmee toentertijd al veel handwerk werd vervangen. Jonge lezers mogen nu even Googelen op ‘ponskaart’ want zo gaat dat tegenwoordig. Over verandering gesproken!

Wie gaan nu profiteren van al die ontwikkelingen? Nou, iedereen dus. Althans, volgens diezelfde marktvorsers. Voorbeeld: door nieuwe technologieën zullen we preventief worden gewaarschuwd voor gezondheidsrisico’s. Gewoon via onze smartphone. Als we meer willen weten slikken we een handje nano-capsules en lezen we even later onze lichamelijke status uit. Niet veel langer daarna worden je medicijnen bij je voordeur afgeleverd, door een drone. Het resultaat daarvan zal zijn dat we gemiddeld steeds ouder zullen worden, met alle gevolgen van dien.

Welke bedrijven gaan hiervan nu het meeste profiteren? Voor het antwoord heb je niet veel fantasie nodig: bedrijven moeten kapitaalkrachtig zijn, innovatief en liefst al bezig met de Industriële revolutie 4.0. Dan heb je het al snel over zogenoemde blue chips, een term uit de vorige eeuw. Inmiddels staan een paar nieuwe namen tussen de oudgedienden: Apple, Google, Facebook, Microsoft en Amazon.com behoren inmiddels tot de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Zij zijn alle in staat om nieuwe technologieën te ontwikkelen of simpelweg te kopen. Google doet dat bijvoorbeeld al wekelijks en vindt zichzelf daarmee elke keer een beetje opnieuw uit. 

Kijk nog eens kritisch naar je eigen beleggingen. Zijn ze nog van deze tijd? Misschien heeft je beleggingsportefeuille ook een revolutie nodig. 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws