Alle nieuwsberichten

Betere educatie geeft minder financieel ongeluk

08-08-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Er staat zo´n 340 miljard euro te verpieteren tegen pakweg een half procent rente. Dat spaarbedrag is ruim twee keer zo hoog als aan het begin van deze eeuw! Het is maar goed dat de inflatie zo laag is, anders werden we iedere dag een beetje armer, in koopkracht gemeten. De fiscus gaat er namelijk nog steeds van uit dat je gemiddeld vier procent rendement op je vermogen maakt, die doelstelling is tegenwoordig echter een hele uitdaging! Met sparen gaat dat zeker niet lukken, dus zouden spaarders kunnen overwegen een deel van hun geld te gaan beleggen. Maar hoe doe je dat eigenlijk het beste? En is beleggen niet hetzelfde als gokken? Beleggen is toch iets voor de lange termijn? En hoe lang is die termijn dan? Dit zijn nog maar enkele vragen die kunnen opkomen als je aan beleggen denkt. 

Hoe regel je je geldzaken?

Beleggen is een onderdeel van je financiële planning. Zeg maar: hoe regel je je geldzaken? Daar leer je in het algemeen opvallend weinig over op school. Ouders weten vaak zelf ook niet altijd even goed hoe je je financiële huishouding optimaliseert. Bovendien houdt de beleggingshorizon voor jongeren meestal op bij het laatst ontvangen zakgeld of andere verdiensten. Veel aandacht voor sparen, beleggen, de beste hypotheekvorm of pensioen is er dan nog niet.

Als het zover is zal je dus zelf op onderzoek uit moeten gaan. Vaak is dat best lastig. Je kunt gaan zoeken op internet, alleen zie je dan voor je het weet door de bomen het bos niet meer. Je kunt naar een bank gaan en dan krijg je een bankverhaal. Of naar een onafhankelijke adviseur, maar hoe vind je een goede?

Websites voor beleggers

Je kunt je gelukkig redelijk beschermen tegen malafide adviseurs. Er zijn diverse registers die een extra waarborg geven als jouw financiële planner of beleggingsadviseur daar staat ingeschreven. Op de site van de Autoriteit Financiële Markten (www.afm.nl) staan de namen van geregistreerde bedrijven en je kunt daar veel informatie vinden over beleggen. Andere websites waar je terecht kunt zijn onder andere het Dutch Securities Institute (www.dsi.nl) en die van Gecertificeerde Financiële Planners (www.ffp.nl). Op www.weetwatjeweet.nl kan je je beleggingskennis testen.

Er zijn nogal wat mensen die geld zijn kwijt geraakt omdat ze in het verleden een verkeerde beslissing hebben genomen. Ze hebben teveel vertrouwen gehad in eigen kunnen of in hun adviseur. Of pech gehad, omdat de koersen op de beurs niet opliepen maar onderuit gingen. Zoals zo vaak lees je meer over gebeurtenissen die verkeerd zijn afgelopen dan over succes. Woekerpolissen, beursdebacles onbetrouwbare adviseurs en omvallende banken geven niet bepaald het vertrouwen dat er ergens een veilige plek voor je geld is. Onze eigen emoties werken ook niet mee bij een zorgvuldige financiële planning. Angst en hebzucht kunnen een uitgebalanceerd financieel plan om zeep helpen! Er zijn echter genoeg mogelijkheden voor een gedegen vermogensopbouw. Ook hier kan meer inzicht leiden tot een veel meer afgewogen en duurzame beslissing over je financiële toekomst. 

“Het was zo’n aardige meneer”

Wat zou het goed zijn als er op school beter wordt gewezen op de risico’s die je kunt lopen met geld. Dan bedoel ik niet de risico’s op de beurs, maar die van het overschatten van je eigen kennis van financiële zaken en die van je adviseur(!). Helaas zijn er ook minder goed bedoelenden lieden die op je geld uit zijn, met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. “Het was zo’n aardige meneer” vertelde een slachtoffer mij. Tja, oplichters zien er nu eenmaal meestal niet uit als boeven. Je beste wapen tegen dit soort lieden is een gezond wantrouwen.

Ouders, leraren, overheid en bonafide adviseurs zouden er goed aan doen hun kennis op een toegankelijke wijze te delen. Hoe beter consumenten gewapend zijn met financiële kennis, des te beter kunnen zij zich staande houden.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws