Alle nieuwsberichten

Defensief is het nieuwe offensief

26-07-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Beleggers vinden het minder erg om geen of minder rendement te maken dan dat ze hun ingelegde geld kwijt kunnen raken. Kortom, niemand wil graag risico lopen met zijn geld, maar met de huidige lage spaarrente begint dat toch te knagen.

Als alternatief voor je spaarsaldo zou je kunnen gaan beleggen, met als doel meer rendement uit je (spaar)geld te halen. Maar let op als je denkt dat je met een defensief beleggingsprofiel veilig af bent! 

Defensief profiel kan toch onrust geven

Veel defensieve (of: ‘behoudende’, of: ‘voorzichtige’) profielen zijn van oudsher voor een groot gedeelte opgebouwd uit obligaties. De afgelopen jaren hebben die profielen het fantastisch gedaan, omdat de rente steeds verder is gezakt. De koers van een obligatie loopt op als de rente daalt. Momenteel is de rente in veel gevallen bijna nul procent, soms zelfs negatief! De kans dat de rente oploopt is dus steeds groter geworden en dan gebeurt precies het omgekeerde: dan dalen de koersen van obligaties. Die omslag kan snel gaan! Het beeld uit het verleden is dus vertekend vanwege de extreme rentedaling. Zoals zo vaak bij beleggen: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst! 

Neutraal risicoprofiel soms 'geruststellender'

Wat moet je dan, als je niet veel risico wilt lopen maar toch een beter rendement wilt hebben dan dat van een spaarrekening? Het is heel goed mogelijk dat een neutraal risicoprofiel kan passen bij jouw situatie. Dat moet natuurlijk vooraf goed worden uitgezocht, het is niet de bedoeling dat je wakker gaat liggen vanwege je beleggingen! Een vermogensbeheerder kan voor jou uitzoeken welk risicoprofiel het beste bij je past. Als je nog niet weet of beleggen wat voor je is kan je met een klein bedrag beginnen, bijvoorbeeld via een beleggingsfonds. Dan kom je er snel genoeg achter of beleggen bij jou past.

Met een goede spreiding en veel discipline maak je tegenwoordig al snel een beter rendement dan dat van een spaarrekening. Een garantie hierbij krijg je echter niet. Daarom mag je juist een hoger rendement verwachten, als beloning voor het risico dat je neemt. Je doet er goed aan je daarbij vooraf goed te laten informeren over je risicoprofiel. Ga dus niet alleen af op de benaming, een defensieve portefeuille kan je nachtrust namelijk meer verstoren dan een ogenschijnlijk risicovollere variant! 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws