Alle nieuwsberichten

Is er leven na Brexit?

24-06-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
De media staan bol met verwachtingen over de gevolgen, maar wie weet dat nou? We bevinden ons op onbekend terrein. Uiteindelijk zullen een aantal van die voorspellingen uitkomen, maar welke dat zijn kan niemand met zekerheid zeggen.

Beurskoersen geen reden om zenuwachtig te worden

Het antwoord op de vraag wat de beurskoersen gaan doen is net zo ongewis. Veel beleggingsanalisten verwachten onrust en grote koersuitslagen. Tja, dan krijg je tegenwoordig al snel gelijk. Op het moment van schrijven staat de beurs zeven procent lager, maar dat is hetzelfde niveau als 16 juni, een week voor het referendum. Kortom; als je dagelijks naar de beurs kijkt, dan kan je daar knap zenuwachtig van worden, ik adviseer dan ook om dat vooral niet te doen.

Iedereen weet dat beleggen iets is voor de lange termijn, zeg drie tot vijf jaar of langer. Als je beleggingsportefeuille daarop is ingericht, dan zal een serieus incident zoals een Brexit jouw strategie niet beïnvloeden. Als Brexit jouw beleggingen meer dan gemiddeld raakt dan is je spreiding niet optimaal. Het kan ook zijn dat je verkeerd hebt gegokt, maar gokken heeft niets met beleggen te maken.

Bovendien zijn wij als mens niet zo goed geprogrammeerd om met dit soort situaties om te gaan. Vergeet niet dat slecht nieuws emotioneel twee keer zo hard aankomt als goed nieuws. Een krantenkop zoals ‘Brexit veroorzaakt bloedbad op de beurs’ komt dus echt wel binnen. Dan wordt het moeilijk om niet naar je effectenportefeuille te kijken. En omdat we reactief zijn willen we vervolgens iets gaan doen. Met andere woorden: we reageren van nature door te handelen, bijvoorbeeld te vluchten, terwijl niets doen vaak de beste optie blijkt te zijn. Voor de volledigheid: vluchten betekent voor beleggers: verkopen, en daar worden andere beleggers dan weer zenuwachtig van.

Geduld is het devies

Er is dus leven na Brexit, net als na de nieuwe president van Amerika, ongewenste uitspraken van de Centrale Bank en al die andere berichten waarmee beleggers worden bestookt. Het geduld wordt dan stevig op de proef gesteld. Een verstandige belegger is zich daarvan bewust en laat zich niet afleiden door de waan van de dag. Die heeft een beleggingsportefeuille die een stootje kan hebben en voldoende reserves om slechte tijden te overbruggen. 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws