Alle nieuwsberichten

Hoeveel heb je nodig?

17-06-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Bij een gemiddeld rendement van 7 procent per jaar verdubbelt je vermogen elke tien jaar. 1000 euro is dan (bijna) 2000 euro geworden. Met de huidige spaarrente haal je dat niet, dan zou er slechts 75 euro bij zijn gekomen. 

Een gemiddeld rendement van 7 procent lijkt onder de huidige omstandigheden nog een lastige doelstelling, maar is ook niet onmogelijk. De kans dat de spaarrente tien jaar lang op het huidige, historisch gezien extreem lage, niveau blijft is niet waarschijnlijk. Er is nu bijna geen inflatie, dus je geld wordt niet minder waard. Dat zal wel niet zo blijven, al was het maar dat de Europese Centrale Bank het inflatiepercentage liever net onder de twee procent ziet. Bij dat percentage kan je over tien jaar nog maar voor 800 euro kopen, teruggerekend naar wat je vandaag voor 1000 euro zou kunnen aanschaffen.

Wat moet je hiermee? Niet zoveel, als je nu al weet dat je voldoende kapitaal achter de hand hebt voor later. Als je het zonde vindt om je geld te laten verpieteren op een spaarrekening, zou je een deel kunnen gaan beleggen. Bovendien is er een soort vuistregel (en niet meer dan dat), dat je ongeveer een derde van je reserves zou moeten beleggen om je geld optimaal voor je te laten werken. Daarbij scheelt het nogal of je 10.000 euro als kasoverschot hebt, of 10 miljoen euro, en er zijn nog veel meer zaken te verzinnen die van invloed zijn op jouw ideale mix van sparen en beleggen. Maar een beetje beleggen is in dit kader al snel beter dan helemaal niet beleggen.

Hoeveel geld heb je later nodig? Die vraag is lastig te beantwoorden, maar het is de moeite waard om te proberen erachter te komen. Het makkelijkste is om een aantal scenario’s uit te werken, dan krijg je een beter idee. Erover nadenken geeft houvast en inzicht. Zo kan je beter bepalen of je teveel of te weinig spaart en of je beleggingen aansluiten bij je doelstellingen. Bovendien kan je gedurende de jaren van opbouw polsen of je nog op koers ligt, of dat je misschien je plannen moet bijstellen.

Een financieel planner kan daarbij helpen. Als je weet hoeveel je nodig hebt, kan een beleggingsplan worden gemaakt en uitgevoerd. Dat is de specialiteit van een vermogensbeheerder. Beleg je al? Vraag dan een second opinion aan. Vaak zijn daar geen kosten aan verbonden, maar het kan je wel veel opleveren!

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws