Alle nieuwsberichten

Stay in May

07-06-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Er zijn op dit moment trouwens betere argumenten te bedenken om  je aandelen te verkopen, zoals het mogelijk uittreden van Engeland uit de Europese Unie (Brexit), de waarschuwingen van economen voor een nieuwe economische depressie (zoals de huidige situatie zou zijn zonder de kunstmatige ondersteuning van de economie door de Centrale Banken) en terrorisme. Deze opsomming is uiteraard nog niet compleet, dus er zijn genoeg redenen om momenteel niet te beleggen.

Er is echter ook een belangrijke aanleiding om het bovenstaande niet teveel aandacht te geven: de geschiedenis herhaalt zich op de beurs slechts zelden. Er bestaat dan ook geen wetmatigheid waarop je nu de verkoop van je aandelen zou kunnen baseren. Historisch gezien is de zomerperiode statistisch minder uitbundig voor beleggers dan de winterperiode, maar dat wil nog niet zeggen dat de beurs in de zomer altijd negatief is. Voor wie hiervan nog niet overtuigd is: diegene die dacht begin september 2001 zijn aandelenportefeuille weer op te bouwen kwam op 11 september van dat jaar tot de ontdekking dat terroristen er kennelijk een heel andere agenda op na hielden. 

Beurskoersen worden op de korte termijn meer bepaald door onverwachte gebeurtenissen. Daarom kun je alleen verantwoord beleggen met geld dat je voorlopig niet nodig denkt te hebben. Als aandeelhouder ben je een beetje mede-eigenaar van een bedrijf. Zo’n bedrijf zal winst willen maken en vroeg of laat mag jij jouw deel daarvan verwachten. Het kan daarbij natuurlijk voorkomen dat je net een bedrijf te pakken hebt dat met tegenwind te maken heeft. Daarom kun je beter niet beleggen in slechts één of enkele bedrijven; dat is speculeren en erg riskant.

Timing van aan- en verkopen heeft niet zoveel zin, want onverwachte gebeurtenissen en de invloed daarvan op de koersen zijn nu eenmaal niet te voorspellen. Toch zijn er veel beleggers die proberen de beursbewegingen te slim af te zijn door tijdig uit (en weer in) te stappen. Soms wordt dit gedaan op basis van indrukwekkende grafieken, maar die geven ook al geen werkelijk houvast, zeker niet in een tijd waar iedereen, professional of privébelegger, gelijktijdig over dezelfde financiële informatie kan beschikken. Waardevolle vaardigheden voor alle beleggers zijn dan ook: zelfbeheersing en geduld. Dat maakt beleggen misschien minder spannend, maar  levert uiteindelijk wel meer op! 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 
De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws