Alle nieuwsberichten

De economie is van ons allemaal

09-05-2016 15:30, Bron: Hans Tielkemeijer
Toch hebben we allemaal te maken met wat daar wordt geschreven, althans als het over de economie gaat. Maar wat is dat eigenlijk, de economie? Het woord komt uit het Grieks en betekent zoiets als ‘huishoudkunde’. Dat geeft al aan dat je misschien meer betrokken bent bij de onderwerpen op de financiële pagina’s dan je zelf vermoedt, cijferfreak of niet.

Beslissingen

Economie gaat over beslissingen. Keuzes die gemaakt worden door consumenten, met name hoe zij hun geld uitgeven. Maar ook keuzes van producenten: wat wordt er gemaakt of geleverd? Alles wat daarbij komt, bepaalt wat er wordt geproduceerd en geconsumeerd. Hoe meer, hoe beter, maar teveel is ook weer niet goed. 

De prijs is het resultaat van vraag en aanbod. Dit moet in evenwicht blijven, om ongewenste bijeffecten te voorkomen. Een beetje inflatie (geldontwaarding) is goed, maar meer dan 2 procent inflatie per jaar wordt als ongewenst gezien. Deflatie is nog enger. Dan wordt alles steeds goedkoper, waardoor consumenten hun aankopen uitstellen. Dat leidt tot groeivertraging van de economie en dat willen we niet. 


Sociale of gedragswetenschap?

Economie wordt in Nederland tot de sociale wetenschappen gerekend, maar ik vind de keuze van de Belgen ook niet zo gek. Daar zien ze economie als een gedragswetenschap. Ons gedrag laat zich echter meestal niet vangen in vaste patronen, ondanks vele formules en deskundigen die in de media suggereren dat zij de waarheid in pacht hebben. 

Dat maakt het lastig voor overheden en Centrale Banken die ervoor moeten zorgen dat de economie in evenwicht blijft. Dat wil zeggen dat de werkeloosheid niet oploopt, er genoeg belastinginkomsten zijn, de inflatie voldoende hoog is om als smeermiddel voor economische groei te zorgen, enzovoort. 

Kredietcrisis

Na de kredietcrisis uit 2008 heeft de Europese Centrale Bank aangekondigd er alles aan te zullen gaan doen om de economische groei aan te wakkeren. Dat is nodig om te voorkomen dat we in een recessie belanden, met onder andere ongewenst hoge werkeloosheid tot gevolg. In een recessie lopen de overheidsinkomsten terug. Consumenten kopen minder, waardoor Btw-inkomsten tegenvallen en bedrijven minder winst maken. De vennootschapsbelasting (winstbelasting) is dan ook minder. Vanwege de hoge werkeloosheidsuitkeringen zijn de overheidsuitgaven hoger. Minder inkomsten en meer uitgaven. Dat is een schaarbeweging waar niemand op zit te wachten. De Nederlandse overheid kan weliswaar gemakkelijk een nieuwe staatslening uitschrijven, dus gaan we niet gauw failliet, maar het zal duidelijk zijn dat een gezonde economische groei voor iedereen prettiger is.

Hoe staat de economie er voor?

Wie wil weten hoe de Nederlandse economie er voor staat, kan terecht bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (www.cbs.nl). Dat houdt iedere maand de Conjunctuurklok bij (en nog veel meer). Op die klok kun je in één oogopslag zien hoe de economie ervoor staat. Veel leuker dan al die saaie cijfers in de krant. Die conjunctuurklok ziet er de laatste tijd een stuk beter uit. Dat geeft de consumerende burger moed, en dat is maar goed ook. Eén van de belangrijkste drijfveren van een aantrekkende economie is namelijk een positief consumentenvertrouwen. Zo zie je maar: de economie, die ben je zelf!

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws