Alle nieuwsberichten

Goede oude tijd

03-05-2016 08:45, Bron: Hans Tielkemeijer
En wie dat niet genoeg vond kon daar nog een flinke schep bovenop doen door te beleggen met callopties. De rendementsdoelstelling die we toen daarvoor hanteerden, lag op minimaal 100 procent per jaar en meestal haalden we die wel! Met de huidige stand van zaken lijkt dat ongelofelijk maar in de roaring nineties dachten we dat zoiets normaal was. 

Vandaag de dag zijn opties een stuk minder gewild. Veel particuliere beleggers weten niet hoe het gebruik ervan werkt en je beleggingsadviseur zal er zo snel niet meer mee aankomen. Soms omdat hij ook geen verstand van opties heeft, maar meestal zal hij het risico te groot vinden voor een onervaren belegger. 

Hoe zat het ook alweer? 

Met opties (ook wel derivaten genoemd) heb je voor een bepaalde tijd een kooprecht (calloptie) of een verkooprecht (putoptie). Een versimpeld voorbeeld van een calloptie: met een kleine investering mag je een bepaald aandeel kopen tegen een vaste prijs. Als de koers van dat aandeel binnen de looptijd van je optie stijgt, mag jij kopen tegen de (lagere) uitoefenprijs van jouw optie. Je kunt dan spectaculair veel verdienen, vanwege de hefboomwerking. Tot zover de theorie. 

In de praktijk is het lastiger. De looptijd van een optie kan variëren van één uur (niet aan beginnen!) tot vijf jaar. Als de optiebelegger zijn verwachting over het koersverloop niet ziet uitkomen gedurende de looptijd van zijn optie, is hij zijn geld kwijt. Eind vorige eeuw gebeurde dat niet zo vaak, maar met de grilligheid van de huidige beurs is dat nu geen zeldzaamheid meer. 


Kun je dan niet meer beleggen in opties?

Nou, dat ook dan weer niet. Het is wel te adviseren dit niet zelf te doen, behalve als je heel goed weet waarmee je bezig bent en als je de tijd ervoor hebt. Er zijn beleggingsfondsen die veel gebruik maken van opties en varianten daarop. We kennen ze onder andere als hedgefunds. 

Het voordeel van een beleggingsfonds is dat je het risico spreidt door het te delen met meerdere beleggers. Nadeel is dat je mogelijke rendement misschien niet zo spectaculair is als wanneer je zelf in opties belegt, maar dat geldt ook voor eventuele verliezen. In de door ons beheerde beleggingsportefeuilles maken we gebruik van derivatenfondsen. Ze kunnen van toegevoegde waarde zijn op het totaalrendement.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 
De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws