Alle nieuwsberichten

Beleggen voor beginners

14-04-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
De eigenaren van dat spaargeld krijgen met enige regelmaat bericht dat de spaarrente verder is gedaald. Beleggen in veilige staatsobligaties is geen alternatief: de rente daarop is in de meeste gevallen negatief!

De inflatie (geldontwaarding) is slechts 0,6% op jaarbasis, maar dat komt voornamelijk door dalende energieprijzen. Jouw persoonlijke inflatiepercentage kan dus hoger of lager zijn, naarmate je minder of juist meer energie verbruikt of benzine tankt.

De belangrijkste aanslag op je spaargeld wordt gepleegd door de belastingdienst in de vorm van vermogensrendementsheffing. Boven een belastingvrije drempel van circa 20.000 euro p.p. betaal je per saldo 1,2 procent vermogensrendementsheffing per jaar over je vermogen. De spaarrente is veel te laag om dit te compenseren. Wie niets doet raakt elk jaar geld kwijt.

Toch hebben veel spaarders koudwatervrees als het om beleggen gaat. Begrijpelijk, want de verhalen over beleggen zijn niet altijd om vrolijk van te worden: oplichters en amateurs in maatpak zijn een potentieel gevaar voor elke belegger. Bovendien kunnen beurskoersen stijgen, maar ook dalen! Dan kan je maar beter 1,2 procent per jaar kwijt raken aan een bekende geldverslinder; de belastingdienst.

Toch is die vrees niet nodig. Met een beetje gezond verstand kun je een beleggingspot creëren die behoorlijk robuust is. Het toverwoord is: spreiding. Zowel wereldwijd als over meerdere categorieën, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en alternatieve beleggingen. Veel beleggers beperken zich tot een paar -meestal Nederlandse- aandelen en dat was het dan. Niet handig.

Er zijn genoeg professionals die je daarbij kunnen helpen. Ervaren beleggingsspecialisten met een helder verhaal. Ze werken voor vermogensbeheerders die staan geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten, terug te vinden op de site van de AFM. Ga daarbij niet over één nacht ijs! Het is verstandig een second opinion te zoeken, dat kan bijvoorbeeld via mij.

(Beginnen met) beleggen kan voor onrust zorgen, zeker als de beurs weer eens in mineur is. Bedenk dan dat je belegt voor de lange termijn. Als je goede aandacht hebt besteed aan de kwaliteit en de spreiding van je portefeuille dan kan je aardig wat stormen uitzitten. Beleggen betekent ook dat je uiteindelijk meer rendement kunt verwachten dat dat van een spaarrekening. Daar doe je het voor! 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 
De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws