Alle nieuwsberichten

Verdienen bij dalende koersen

21-03-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
“Je kunt toch ook geld verdienen bij dalende koersen?” Die vraag wordt me nog wel eens gesteld en het antwoord is steevast “Ja, maar dat is nog niet zo simpel.”

De technieken zijn nog niet eens zo moeilijk. Je kunt voor een paar honderd euro een putoptie kopen. Zo’n optie wordt meer waard als de onderliggende waarde in koers daalt. Dat moet dan wel gebeuren voordat je optie afloopt, want de houdbaarheidstermijn van opties is beperkt. Je kunt ook een turbo short gaan. Een turbo is een derivaat, net als opties, populair vanwege de hefboomwerking. Als je gelijk krijgt dan kan je daarmee veel geld verdienen. Je kunt met gebruik van opties ook inspelen op grote bewegelijkheid op de beurs, zoals in het eerste kwartaal van 2016 veel voorkwam. In dat geval maakt het zelfs niet meer uit of koersen per saldo stijgen of dalen, als er paniek is onder beleggers schieten koersen alle kanten uit. Daaraan kun je dus ook verdienen. In de genoemde voorbeelden blijft je mogelijke verlies beperkt tot je inleg. Een zwaarder middel is een termijncontract, daarmee kan je ook inspelen op een koersdaling, maar als je het mis hebt kan je verlies enorm zijn.

De techniek mag dan niet ingewikkeld zijn, de praktijk is weerbarstig. Timing is namelijk alles. Als je inspeelt op een koersdaling of meer bewegelijkheid, en je krijgt geen gelijk in de periode dat jouw positie loopt, dan maak je verlies in plaats van winst. Sterker nog, als je wel gelijk krijgt heb je een nieuw probleem; wanneer moet je je positie sluiten? Er gaat geen belletje op het laagste punt! 

Uitzonderingen daar gelaten heb ik maar weinig particuliere beleggers bovenstaande strategieën succesvol zien uitvoeren. Dat kan je dus maar beter aan professionals over laten. Dat kun je doen door te beleggen in zogenoemde All Weather Funds of Absolute Return Funds. De namen zeggen het al: rendement onder alle beursomstandigheden!

Helaas trekken professionele beurshandelaren ook niet altijd aan het rechte eind. Met name in periodes dat er weinig gebeurt op de beurs leveren dit soort fondsmanagers weinig resultaat op. Hun verdiensten en de hoge kosten van hierbij gebruikte geavanceerde koerssystemen vreten aan het rendement van de belegger.

Er is geen enkele beleggingsmethode die altijd een goed resultaat oplevert. Door de toevoeging van een Absolute Return Fund kan je je rendement verder optimaliseren. Het is een extra paard voor de wagen, voor het geval de andere paarden een beetje moe zijn…

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws