Alle nieuwsberichten

De juiste balans

10-03-2016 15:45, Bron: Tjerk Smelt

Online beleggingsoplossingen

Vermogensbeheer is mogelijk op alle soorten manieren. In het verleden was vermogensbeheer met name weggelegd voor de happy few. Immers, om een gedegen spreiding te krijgen was kapitaal nodig en door het ontbreken van de juiste instrumenten en automatisering was er kostentechnisch een kritische massa noodzakelijk. Tegenwoordig zijn de automatisering en de instrumenten aanwezig om beheer al mogelijk te maken voor de belegger met een paar tientjes. 

Online betekent tegelijkertijd wel dat er ingeleverd wordt op dienstverlening. Je kan niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Ok, de dienstverlening lever je gedeeltelijk in, maar wat komt er nog meer bij kijken? Is het allemaal hetzelfde of wordt er daadwerkelijk onderscheid gemaakt? Moet je simpelweg kiezen voor de goedkoopste, of de partij met het beste resultaat?

Beleid

De opkomst van het indexbeleggen en de online beleggingsmogelijkheden zijn gedeeltelijk te danken aan het kostenvraagstuk. Zeker niet onbelangrijk, maar vaak overgewaardeerd. Uiteindelijk zal het te voeren beleid doorslaggevender moeten zijn. Hoe wordt er belegd, in welke instrumenten en hoe wordt de beleggingsportefeuille onderhouden? Hoe worden de uitgangspunten die u stelt als belegger bereikt?

Herbalanceren

Herbalanceren klinkt misschien wat onduidelijk, maar door een voorbeeld ziet u heel snel wat er gebeurd. Stel u begint met Euro 50.000 en u heeft een neutraal (50/50) beleggingsprofiel. U heeft dan Euro 25.000 in aandelen en Euro 25.000 in obligaties belegd. Wanneer de aandelen het echt goed gedaan hebben, stel een plus van 30%, dan is er nu Euro 32.500 in aandelen belegd. En wanneer de obligaties stabiel zijn gebleven dan is de totale beleggingsportefeuille nu Euro 57.500. De uitgangspositie is nu dus 56,5/43,5 geworden. 

Maar zo bent u niet gestart, dus verkoopt u die 6,5% in aandelen en koopt u er obligaties mee, waardoor u weer terug op de 50/50 komt. Het verhaal geldt uiteraard ook voor de regioverdeling binnen uw portefeuille. Vaak presteren niet alle regio’s hetzelfde in een bepaalde periode. Door te herbalanceren, verkoopt u de regio’s die het goed hebben gedaan en verschuift u naar regio’s die wat zijn achtergebleven. 

Zonder emotie automatisch herbalanceren 

Herbalanceren klinkt makkelijk, maar dat blijkt voor velen niet zo’n gemakkelijke beslissing. Maar denk eens heel goed na over wat dit betekent. U verkoopt posities die het erg goed gedaan hebben (hoog verkopen) en verschuift het geld richting posities die het niet heel goed gedaan hebben (laag kopen). Andersom kan het soms beter voelen. Wanneer een positie is gezakt, wilt u graag bijkopen omdat u er in blijft geloven. Maar wanneer bereikt de markt zijn dieptepunt? Door het proces van herbalanceren te automatiseren hoeft u daar niet over na te denken. Automatisch herbalanceren is de manier om zonder emotie te kopen op een laag niveau en te verkopen op een hoog niveau. 

Maak een plan en hou je eraan 

Het enige waar u goed over na moet denken als u wilt gaan beleggen, zijn uw doelstellingen en uitgangspunten. Stel uzelf de vraag waarom u wilt beleggen, hoe lang u wilt beleggen en met hoeveel u wilt beleggen. Hiermee heeft u een maatstaf waarop u terug kunt vallen wanneer u de goede balans tussen emotie en logica even kwijt bent of wanneer u in de verleiding komt om iets geks te doen. 

Waarom? Omdat er allerlei af- en verleidingen op uw pad komen. Angst, wanneer de financiële markten hard zakken, hebzucht, wanneer het (te) goed gaat. Met een goed plan hoeft u niet elke keer opnieuw na te denken over uw beslissing en is één van de beste manieren om de emotie uit te schakelen. In plaats van elke keer opnieuw een beslissing te moeten nemen, kunt u dit proces beter automatiseren. U bespaart uzelf een heleboel tijd en moeite. En door automatisch te herbalanceren, komt u ook niet in de verleiding om het uiteindelijk toch niet te doen. Op het eerste gezicht klinkt dit allemaal niet echt spannend. Maar denk ook eens na wat dit betekent voor uw vrije tijd? Wat gaat u doen met al die tijd die u besteedde aan het uitpluizen van alle tips en adviezen en het in de gaten houden van al uw posities.

Conclusie

Online oplossingen kunnen het vraagstuk van herbalanceren voor u uit handen nemen. Dan wordt uw portefeuille periodiek en zonder emotie aangepast aan de gestelde eisen. Let hier vervolgens wel weer op de kosten. Wordt de dienstverlening geleverd tegen een all-in tarief of betaalt u elke transactie apart?

Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘Indexbeleggen in 5 minuten’:downloaden

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Vandaag in het nieuws