Alle nieuwsberichten

Andere Tijden

04-03-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Tien jaar geleden, voor het begin van de kredietcrisis, zag het lijstje van meest succesvolle bedrijven in de wereld er anders uit dan nu. De top 10 in 2005 bestond uit: Citigroup, General Electric, AIG, Bank of America, Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), ExxonMobil, RD Shell, BP, ING en Toyota. Citigroup maakte een kleine 25 miljard dollar winst en was 250 miljard dollar waard. Onthoud die getallen

Nu ziet het lijstje er anders uit. De top 10 bestaat uit Apple, Google, ExxonMobil, Berkshire Hathaway (bekend van meesterbelegger Warren Buffet), Microsoft, PetroChina, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Wells Fargo, Johnson & Johnson en Novartis. De winst van Apple zal dit jaar naar verwachting 50 miljard dollar bedragen, de marktwaarde is zo’n 530 miljard dollar. Als we de lijst uitbreiden dan is een aantal opvallende bewegingen te zien. De opkomst van Chinese bedrijven, de groei van ICT (met name natuurlijk Apple, Google en Microsoft) en de winsterosie bij banken. 

De komende tien jaar zal het lijstje van meest succesvolle bedrijven nog sterker wijzigen dan in de afgelopen tien jaar is gebeurd. Wat zijn de Google’s en Apple’s van 2026? Misschien Google en Apple zelf, maar waarschijnlijk aangevuld met enkele namen die nu nog niet opvallen bij beleggers. Omdat het rijtje van industriële koplopers sneller verandert dan voorheen geeft dat kansen voor alerte beleggers. De succesnummers van de toekomst zijn waarschijnlijk niet dezelfde als die uit het verleden, zoals ExxonMobil en Citigroup, hoewel ik die ook niet zou willen afschrijven. 

Het is een publiek geheim dat veel beleggingsfondsen de beurs niet weten te verslaan. Dat verklaart de opkomst van indexfondsen, die niet veel anders doen dan een bepaalde beursindex volgen. Bij Tielkemeijer & Partners gebruiken wij deze ook in de door ons beheerde beleggingsportefeuilles. Maar daarin komt verandering.

Indexvolgers beleggen vanuit de achteruitkijkspiegel. Naar aanleiding van de bovenstaande trends heeft de actieve belegger heeft betere kansen. Maar hoe kies je de winnaars van 2026 (eerder mag ook) uit de meer dan 100.000 wereldwijd genoteerde aandelen? Dat is voor een particuliere belegger nauwelijks te doen. Toegegeven, ook thuisbeleggers kunnen tegenwoordig aan informatie komen op het niveau waarbij een professionele belegger twintig jaar geleden de vingers zou aflikken, meer het is te veel. 

Een oplossing kan worden gevonden bij themafondsen die inspelen op nieuwe ontwikkelingen, zoals ICT-beveiliging, robotica, health science en dergelijke. Of bij een vermogensbeheerder die deze fondsen weet te vinden en een goede plaats kan geven in een gespreide beleggingsportefeuille.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws