Alle nieuwsberichten

Laag kopen, hoog verkopen

09-02-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Geld verdienen op de beurs is niet moeilijk; je koopt aandelen tegen een lage koers en verkoopt op een hogere koers. Tot zover de theorie. Is er een objectieve maatstaf om te meten of aandelen laag of hoog zijn geprijsd? Dan zou je de geld-verdien-theorie een stuk gemakkelijker in de praktijk kunnen uitvoeren. Het goede nieuws: die maatstaf is er! Er zijn er zelfs vele. Er is echter geen methode die altijd werkt.

Er zijn bijvoorbeeld geavanceerde informatiesystemen die je kunnen vertellen welke aandelen het merendeel van de analisten momenteel koopwaardig vindt. Helaas, de uitkomst daarvan stelt nog wel eens teleur. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat je beter de verkoopadviezen als kooptip kunt gebruiken. Dat zou uiteindelijk een beter resultaat opleveren!

Een andere methode is om te kijken naar de koers/winst verhouding van een aandeel. Hierbij deel je de koers door de historische winst per aandeel. Hoe lager de uitkomst, des te goedkoper het aandeel. Het maakt echter nogal uit wat de te verwachte winstontwikkeling is. Een bedrijf dat goede winstjaren heeft gehad, maar een groeivertraging tegemoet gaat kan nu nog een lage k/w hebben. Dan kan goedkoop in de toekomst dus wel eens duurkoop blijken te zijn!

Zijn aandelen nu aantrekkelijk geprijsd, of niet? Het beantwoorden van die vraag is momenteel extra lastig, omdat we ons op onbekend terrein begeven. De rentestand is bijna nul, hetgeen nog nooit eerder is voorgekomen. Toen de rente nog 4 procent of meer bedroeg wist je dat je risicoloos dit percentage kon verdienen, voor meer rendement moest je risico nemen. Nu de rente nul is zou je kunnen stellen dat met alle beleggingen risico gepaard gaat. Maar hoeveel? En welke opbrengst mag je verwachten? Niemand die je dat met zekerheid kan vertellen. 

Je kunt deze conclusie ook positief uitleggen. De rente is nul, dat is gunstig voor beursgenoteerde bedrijven. Ze kunnen goedkoop lenen om snel te kunnen groeien. Spaarders zullen op zoek gaan naar hoger rendement, dus gaan beleggen, of hun geld gaan uitgeven. Dat is precies wat de Europese Centrale Bank als doel heeft met haar lage-rente politiek.

Beleggers doen er goed aan de lange termijn in de gaten te houden. Heel lang nadenken over het huidige koersniveau kan betekenen dat je niet in durft te stappen of verkoopt op een ongunstig moment. Als de beurskoersen ineens weer gaan oplopen, en dat gebeurt meestal onverwacht, dan kan je maar beter belegd zijn, om niet op achterstand te komen.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws