Alle nieuwsberichten

Vierhonderd

26-01-2016 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Beleggers zoeken graag houvast aan ronde getallen. Het zijn mijlpalen op een onzekere route naar winst. In de derde week van 2016 was het raak, de AEX-index schoot onder de 400 punten. Daarmee was een belangrijke steun weggevallen, volgens beursanalisten. Een paar dagen later stond de AEX-index alweer boven de 400 punten. Dat is overigens niet zo bijzonder, in 2014 passeerde de index maar liefst 25 keer deze drempel.

Maar hoe zat dat ook alweer? De AEX is samengesteld uit de koersen van 25 verschillende aandelen, iedere met een eigen weging. Unilever weegt met 17 procent zwaarder in de index dan hekkensluiter Delta Lloyd, met 0,3%. Alle 25 koersen, vermenigvuldigd met het wegingspercentage, leveren de stand van de AEX-index op.

De Amsterdamse beurs is echter geen geïsoleerd geheel. De zwaarstwegende bedrijven, zoals Unilever, Royal Dutch Shell en ING, staan ook genoteerd in Amerika, waar ze hun eigen steun- en weerstandsniveaus hebben, 400 punten in de AEX-index zal ze daar een hot dog zijn… Wat zou het fijn zijn als je de koersontwikkeling op de beurs zou kunnen voorspellen op basis van patronen uit het verleden, dat werkt echter niet zo.

Bovendien wijzigt de samenstelling van de AEX-index regelmatig. De hoogste stand was in september 2000, net boven de 700 punten. Hiermee zou een belangrijke weerstand zijn doorbroken. Nou, dat hebben we geweten, want dat getal is daarna nooit meer gehaald. Een vergelijk heeft niet veel zin, bijna de helft van de aandelen die in 2000 in de AEX-index waren opgenomen komt daarin nu niet meer voor. Ken je ze nog? ABNAmro (terug, maar nog niet in de AEX), Baan, Corus, Fortis, Getronics, Gucci, Hagemeijer, Numico, UPC, Vendex (het toenmalige moederbedrijf van V&D) en VNU. Ze zijn allemaal uit de AEX-index verdwenen.

In diezelfde vergelijking missen we het jaarlijkse dividendrendement van gemiddeld zo’n 3 procent. Met dividenduitkeringen wordt bij de berekening van de AEX geen rekening gehouden. Al met al is de AEX-index een nogal krakkemikkige thermometer van het Nederlandse beursklimaat.

Onderhoud aan je effectenportefeuille is echter belangrijk. De rente is extreem laag en de huidige lage olieprijs is lastig voor een aantal bedrijfstakken, daarmee moet je rekening houden als belegger. Een verstandige belegger gebruikt zijn gezond verstand en kijkt vooruit. Hij kiest voor aansprekende beleggingsthema’s en combineert die met elkaar. Hij laat zich niet afleiden door te handelen op basis van de valse signalen van ronde getallen.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws