Alle nieuwsberichten

Beleg met beleid

28-12-2015 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Gelukkig nieuw beursjaar! Ook nu zijn er weer beleggingsspecialisten die hun verwachting voor het beursverloop in 2016 uitspreken. Moedig, want je weet bijna zeker dat het allemaal weer anders gaat verlopen dan voorspeld. Die verwachting is dus niet zo waardevol, maar de argumentatie des te meer! Daartussen staan soms onderbouwingen die je goed kunt gebruiken voor je eigen beleggingsbeleid.

Wat is jouw beleggingsbeleid? Heb je dat goed in beeld? Ben je consequent? Leer je van je fouten, maar ook van je successen? Of is het toch een soort hapsnap beleid? Die kans is best groot, want komt nogal eens voor bij particuliere beleggers. Wees hierbij eerlijk, want het gaat om geld en vaak om je financiële toekomst! 

Hoewel het wat vroeg is voor een voorjaarsschoonmaak is het nooit te vroeg om je financiën eens onder de loep te nemen. Dat kan uitgebreid, door middel van een financiële planning (een aanrader!), een kwestie van een afspraak maken met een ervaren adviseur. Je beleggingen kun je ook beter niet helemaal zelf doen, daarvoor is de beleggingswereld te complex geworden. Bovendien kunnen je eigen emoties een goed lange termijn beleggingsplan om zeep helpen, dat komt in de praktijk ook nogal eens voor.

Vroeger was beleggen een stuk simpeler. Als je een gespreide portefeuille wilde opbouwen kocht je wat aandelen Shell, Unilever, ABNAmro, AKZO, Elsevier en Philips en voilà: daar had je een goed gespreide, internationaal opererende, aandelenportefeuille. Geld waarmee je geen risico wilde lopen zette je tegen 4 procent rente weg op een spaarrekening of je kocht wat obligaties. 

Daarmee kom je nu niet meer weg. Zes aandelen in je portefeuille is veel te weinig om risico te spreiden en de rente op obligaties is laag, in een aantal gevallen zelfs negatief! De koers van Shell, in de vorige eeuw de hoeksteen van elke aandelenportefeuille, is sinds de eeuwwisseling met een derde gedaald…

Omdat beleggers nogal eens moeilijk afscheid kunnen nemen van hun beleggingen, zeker als die nog op verlies staan, is het handig jezelf wat houvast te geven; kijk nu eens niet naar je hele beleggingsportefeuille, maar alleen naar de totale waarde. Dat bedrag schrijf je bovenaan een blanco papier en vervolgens ga je daarmee aan de slag. Je stelt je ideale beleggingsportefeuille samen, alsof je nog niets hebt belegd. Als het resultaat lijkt op wat je al hebt: gefeliciteerd! In alle andere gevallen herbeleg je je huidige portefeuille met beleid naar je ideale model.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Vandaag in het nieuws