Alle nieuwsberichten

Vooruit denken met scenario-analyse

14-12-2015 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer

Scenario-analyse

Beleggers besteden meestal wel enige tijd aan de invulling van hun effectenportefeuille. Welk aandeel, welke obligatie of welk beleggingsfonds? Maar aan scenario-analyse wordt meestal niet veel aandacht besteed. Dat lijkt ook ingewikkeld, er kunnen zoveel dingen gebeuren!

Toch valt dat wel mee: de koers van je belegging kan oplopen, gelijk blijven of dalen, meer smaken zijn er niet. De vraag is natuurlijk wanneer je weer zou willen handelen. Als je daarvoor geen plan hebt maak je het jezelf erg moeilijk.

Houd het praktisch!

Als je wel een plan hebt, zorg dan dat het praktisch is. Daarmee gaat het nog wel eens mis: een simpele methode lijkt bijvoorbeeld; winst nemen als de koers 10 procent is opgelopen of verlies nemen als de koers 5 procent is gezakt. Helaas werkt dit, en varianten hierop, in de praktijk niet echt lekker.

Discipline

Het gaat nogal eens mis met discipline, oftewel, dat je je houdt aan je eigen plan. Dat lukt in de praktijk bijna niemand. Uitgaande van bovenstaand voorbeeld moet je heel sterk in je schoenen staan om winst te nemen of verlies te accepteren als het koersdoel is bereikt. De winst smaakt naar meer, dus je blijft nog even zitten, en verlies nemen vindt niemand leuk. Je kunt je voorstellen dat ook beleggers met een plan moeite hebben om daarmee consequent om te gaan. 

Wanneer neem je je winst/verlies?

Voor lange termijn beleggers werkt winst- of verlies nemen bij bepaalde percentages sowieso niet goed. Als bij winst de koers verder oploopt heb je het nakijken en ga je nooit meer beleggen. Als je wat anders koopt had je misschien net zo goed kunnen blijven zitten, dat had je transactiekosten bespaard. Datzelfde geldt bij verlies nemen, want wanneer stap je dan weer in?

Een goede scenario-analyse behelst een lange termijn planning. Wat is je doelstelling en wat ga je doen als de effectenportefeuille daarbij achterblijft? Ga je dan bijstorten, of stel je je doel bij? Als je zo met je belegging omgaat hoef je niet dagelijks naar de koersen te kijken en neem je ook meer afstand van de waan van de dag. 

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws