Alle nieuwsberichten

Kans op een eindejaarsrally

30-11-2015 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Volgens sommige marktvorsers is er dit jaar een goede kans op een zogenoemde eindejaarsrally op de beurs. Daar zijn inderdaad argumenten voor, zoals de lage rente, hoopgevende bedrijfsresultaten en een aantrekkende economie. Er zijn trouwens ook redenen te bedenken om zo’n beursrally in de kiem te smoren: bijvoorbeeld tegenvallende groeicijfers uit China, een imploderende energie-industrie en politieke spanningen in de wereld. Een kans op een gebeurtenis is sowieso een rekbaar begrip, zelfs bij 99 procent zekerheid kan het toch nog anders uitpakken dan verwacht. Dat is dan ook het verraderlijke van statistiek: het is vooruitkijken via de achteruitkijkspiegel.
 
Het zou leuk zijn als de koersen dit jaar nog verder oplopen, maar eigenlijk is dat niet doorslaggevend. Beleggen doe je tenslotte voor de lange termijn, dan zijn de ontwikkelingen in de laatste weken van 2015 niet bepalend. 

Voorzichtig met beurstrends

Een lezer van deze rubriek vroeg mij waarom de Tip van Tielkemeijer geen concrete beurstip bevat; een bepaald aandeel of beurstrend om in te beleggen. Ik begrijp deze vraag maar mijn belangrijkste advies is om juist niet op één paard te wedden. Er zijn voldoende schrikbarende voorbeelden uit het verleden te noemen, zoals beleggen in DAF, Fortis, World Online, KPN, Enron, Ahold en recentelijk Volkswagen. Het is een willekeurige greep uit een verzameling gevallen beurslievelingen die veel te groot is. 

Ook met beurstrends moet je voorzichtig zijn. De internethype aan het begin van deze eeuw was niet te missen. Helaas was het enthousiasme van beleggers toen veel te groot en de winstontwikkeling van de bedrijfstak verliep veel trager dan de digitale snelweg deed vermoeden.

Momenteel zijn Robotica, New Energy, 3D printing en Health Sciences in de mode. Daarin kun je gerust beleggen, maar niemand weet nog wie de nieuwe Google op dit gebied zal worden. Sterker nog: goede kans dat Google zelf haar partijtje gaat meeblazen in deze nieuwe industrieën, met de vele miljarden oorlogskas die Google heeft kan zij zich hierin gemakkelijk inkopen. Je kan in bovengenoemde categorieën het beste beleggen via gespecialiseerde fondsen. Zo heb je een goede spreiding in veelbelovende beleggingsthema’s.

Core satellite strategie

Een verstandige én actieve belegger doet er goed aan een zogenoemde core-satellite strategie te hanteren. Dan bouw je een stevige basis (core) met een goed gespreide beleggingsportefeuille en daarnaast leg je accenten (satellite) in aandelen of beleggingsthema’s waarvan je een bovengemiddelde verwachting hebt. Dit is een robuuste aanpak waarbij actieve beleggers ook aan hun trekken komen. Voor meer informatie over hoe je zo’n core-satelliteportefeuille inricht kun je contact opnemen met ons kantoor.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws