Alle nieuwsberichten

Kom niet op de sucker list!

26-11-2015 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Terwijl we ons omgeven met firewalls en wachtwoorden om geld en privacy te beschermen, vergeten we soms een belangrijke veiligheidsklep: gezond verstand! In al die jaren van evolutie heeft ons nieuwe brein nog niet veel grip gekregen als het om oerdriften gaat: angst en hebzucht. Misschien denk je daarvan zelf geen last te hebben; in dat geval zou ik zeker verder lezen. Zo ver als de geschiedenis terug gaat zijn er talloze voorbeelden waarin goed geschoolde mensen hun geld -want daarover heb ik het in dit verband- zijn kwijtgeraakt aan geraffineerde oplichters.

Ook vandaag de dag gaan deze praktijken gewoon door. Iedere maand stuurt de Autoriteit Financiële Markten een waarschuwingslijst uit met zogenoemde boilerrooms. Dit zijn illegale aanbieders van investeringsmogelijkheden, die je opbellen zodra ze vermoeden dat je geld hebt. Dat kan na de verkoop van je bedrijf zijn, of als je in een mooie villa woont bijvoorbeeld. De praktijk is meestal hetzelfde: je wordt opgebeld door iemand die je feliciteert met het telefoontje, omdat dit het begin is van een succesvolle investering. Natuurlijk vertrouw je het niet, maar een paar telefoontjes later lijkt het alsof je er een vriend bij hebt. Als je dit leest kun je je niet voorstellen dat je hierin zou trappen, maar velen zijn je voorgegaan. Als jij daartoe reeds behoort is de kans groot dat je naam op een 'sucker list' komt te staan. Het is namelijk gebleken dat eerdere slachtoffers zelfs gemakkelijker over te halen zijn om nog een keer te worden beduveld, omdat ze hun verlies terug willen halen. Voer voor oplichters.

We praten hier over een criminele vorm van neuromarketing. Er wordt schaarste gecreëerd of sociale druk uitgeoefend. Een piramidebelegging is hiervan een goed voorbeeld: de eerste beleggers maken mooie winsten, die daadwerkelijk worden uitgekeerd, maar dan vanuit de inleg van latere intreders. De eerste investeerders kennen de bron van hun uitkering echter niet en zullen tegen iedereen die het maar horen wil vertellen dat de beloofde mooie rendementen echt worden uitbetaald! Dit kan anderen stimuleren om ook in deze valkuil te trappen. Dat kan heel lang zo doorgaan, zodat twijfelaars na verloop van tijd eveneens overstag gaan. Uiteindelijk klapt de boel en is het geld verdwenen.

"Maar het was zo'n aardige kerel", hoorde ik van iemand die belazerd was. Nogal wiedes, en meestal ziet het foldermateriaal er ook gelikt uit. Zo lijkt het erop alsof je met een betrouwbare partij zaken doet. Wat dat betreft is er geen verschil tussen de offline en de online wereld. Valse e-mails en gevaarlijke websites zijn een mooie aanvulling op het instrumentarium van de moderne oplichter.

Hoe kan je je hiertegen wapenen? Door kritisch te blijven en risico te spreiden. Logisch, zou je denken, maar de praktijk is weerbarstig. Ook vandaag worden investeringen aangeboden met gegarandeerde rendementen van soms wel 10 procent of meer. 

Dat willen we allemaal wel! Maar als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal niet waar. Als het mis gaat blijkt de garantie boterzacht, en kun je toch naar je centen fluiten. De risicovrije voet is momenteel ongeveer 1 procent. Als je een (veel) hoger rendementspercentage krijgt aangeboden, dan zit er minstens één adder onder het gras. Dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn, als je je daarvan maar goed bewust bent.

Er zijn echt wel beleggingen die 10 procent rendement of meer kunnen opbrengen, maar dat kan zeker niet worden gegarandeerd. Wie op zoek is naar een hoger rendement doet er verstandig aan het risico te spreiden. Dat doe je door je geld te verdelen over meerdere beleggingen. Dat kan gemakkelijk via de beurs, ook met kleinere bedragen. Als er dan een belegging de mist in gaat blijft je schade beperkt. Vergeet ook niet de aanbieder te checken. Heeft hij een vergunning? Hoe staat hij vermeld op internet? (waarbij het juist verdacht is als hij daarop niet voorkomt)

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws