Alle nieuwsberichten

Verhoogd plafond

09-11-2015 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Het was dit keer maar een klein berichtje in de media: Politici in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben op 28 oktober 2015 ingestemd met een nieuw voorstel inzake de overheidsbegroting. Daarmee is voorkomen dat de Amerikaanse overheid niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen.

Weet u het nog? In 2011 en 2013 dreigde de Amerikaanse economie tot stilstand te komen, omdat de Republikeinen en Democraten elkaar geen duimbreed gaven voor wat betreft de condities waarop het zogenoemde schuldenplafond kon worden verhoogd. Hiermee wordt de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld bepaald.

Zonder zo'n verhoging krijgt de overheid geen ruimte meer om haar ambtenaren te betalen. Ook de rente op Amerikaanse staatsleningen wordt dan niet meer uitgekeerd, waarmee Amerika zou worden gedegradeerd tot wanbetaler. Een logisch gevolg is dat Amerika niet meer tegen een lage rente zou kunnen lenen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

In voorgaande jaren haalde deze situatie met gemak de voorpagina's van de kranten. De dreiging was dan ook wereldwijd; zonder akkoord zou het chaos worden op de financiële markten. Alleen al de bezorgdheid hierover zorgde bij voorgaande onderhandelingen voor grote onrust op de beurs.

Dit keer dus geen grote chocoladeletters in de media over het zonder salaris naar huis sturen van zo'n 800.000 federale ambtenaren, zoals in 2013 gebeurde, een 'government shutdown'. De meeste overheidsloketten bleven toen dicht, vuilnis werd niet opgehaald en parken werden tijdelijk gesloten. Zo'n government shutdown symboliseert de verhoudingen tussen de Republikeinen en Democraten. Het armpje drukken van deze twee kampen kan een wereldwijde recessie voeden. Sinds 1981 is zo'n shutdown al 12 keer voorgekomen, echt uitzonderlijk kun je deze beschamende situatie helaas niet noemen.

Kennelijk was er dit keer ander nieuws dat de voorgrond haalde. Terroristische dreigingen en de stroom vluchtelingen leverden kennelijk betere plaatjes –en daarmee betere oplagecijfers- op dan ruziënde politici.

Wellicht dat journalisten de gespannen onderhandelingen over het schuldenplafond niet voldoende pagaaiden. We kennen dat wel. Ergens wordt een nieuwsfeit opgepakt en groter gemaakt, waardoor steeds meer broodschrijvers er over gaan schrijven. Als het om financieel nieuws gaat zullen beleggers daarop reageren, meestal door te verkopen. Dat wekt de aandacht van andere beleggers, die ongerust worden en zien dat verkopen kennelijk de beste uitweg biedt.

De soep wordt vaak niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. De schuldenplafondsoep wordt dit keer doorgeschoven, die kan weer even verder afkoelen.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws