Alle nieuwsberichten

Mis het herstel niet

31-08-2015 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Het zijn onrustige tijden voor beleggers. Door een mix van gebeurtenissen is het vertrouwen van beleggers even helemaal weg en dat zorgt voor flinke koersdalingen. Dat is wel jammer, want het leek erop dat de rust was teruggekeerd nadat Griekenland een acceptabel economisch herstelplan had ingediend.

Helaas schrokken beleggers nogal van berichten uit China. Het groeiwonder heeft last van overcapaciteit. De fut is er een beetje uit en dat heeft nogal wat gevolgen voor de rest van de wereld. Met name landen waar China veel grondstoffen ophaalt hebben last van de verminderde vraag. Ook bedrijven die relatief veel in China afzetten, zoals Apple, waren uit de gratie bij beleggers. Per saldo daalden de beurskoersen wereldwijd met ruim 10 procent in twee weken tijd en dat is fors.

Beleggers zijn natuurlijk niet blij met dit soort bewegingen en goede raad is duur. Alles verkopen? Maar waar moet je dan naartoe met je geld? Een spaarrekening of deposito levert nauwelijks rente op en goud heeft zijn glans verloren.

Dat is dan ook de reden waarom het niet te verwachten is dat de koersdalingen doorzetten, alhoewel je dat nooit zeker weet voor de korte termijn. De lange termijn belegger blijft hier rustig onder. Bovengenoemde koersbewegingen zijn niet te voorzien, laat staan te voorkomen. Ook is het onvoorspelbaar wanneer het herstel hiervan zal inzetten. Niemand weet waar de bodem ligt en wie het herstel mist heeft het nakijken.

Vorig jaar oktober gebeurde iets soortgelijks. In twee weken tijd daalden de koersen met gemiddeld 10 procent of meer. Dit gebeurde toen eveneens na een serie slecht nieuws en de Griekenelandperikelen. Aan het einde van de maand was alles weer gekalmeerd en waren de koersen weer op het oude niveau. Een belegger die een maand niet had gekeken zou het hele spektakel niet hebben gezien. Wie in die maand alles had verkocht en het herstel zou hebben gemist had nooit meer zijn achterstand in kunnen halen.  

Het is natuurlijk mooi als je tijdig uit de markt stapt, maar wanneer keer je terug? In de praktijk levert deze manier van beleggen meestal geen voordeel op. In turbulente tijden doen beleggers er goed aan om hun zenuwen de baas  te blijven. Als de beleggingsportefeuille goed is verdeeld en de kwaliteit ervan is hoog, dan komt zo'n portefeuille meestal wel weer bovendrijven en kan dan verder groeien. Daarom moet je beleggen met geld dat je op korte termijn niet nodig hebt, dan heb je de tijd om het herstel mee te maken.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws