Alle nieuwsberichten

Waarde in de energiesector

21-08-2015 00:00, Bron: Peter Berger
De beurzen worden deze week opnieuw de dieperik ingestuurd. De AEX-index lijkt wat glans te verliezen en ook veel Amerikaanse beurzen laten een negatief plaatje zien. Toch zien we interessante kansen.
 
Bijvoorbeeld in Macquarie Infrastructure Corporation (MIC). Dit is niet een bedrijf dat je snel op de voorpagina van CNBC zal zien en dat is helemaal niet erg. Vaak zijn het juist de aandelen zonder pottenkijkers die een mooie performance laten zien.
 
Wat Macquarie mist aan media-aandacht, maakt het goed met het verdienen van geld. Want dit is een ware cashmachine. En in tijden zoals deze wordt maar weer eens duidelijk dat bedrijven met stevige fundamenten, mooie balansen en stevige kasstromen, beter blijven liggen dan de rest.
 
Bij Macquarie draait alles om kasstroom. Sla er maar een recent kwartaalrapport op na, en het gaat altijd over de kasstroom. Dat is weer goed voor dividendbeleggers, want om het dividend te betalen, heeft een bedrijf een gezonde kasstroom nodig.
 
Het bedrijf is onder andere actief in de energiesector: Macquarie slaat petroleum op, maar ook tal van andere olies op plantaardige basis. Naast de energietak is het bedrijf ook nog actief in andere onderdelen van de energiesctor: het is een meerderheidsaandeelhouder in vijf zonne-energie en windgeneratoren, leverancier van  terminal-diensten op vliegvelden, en nutsbedrijf. 
 
Het mooie van dit bedrijf, is dat Macquarie allemaal diensten levert die hoog nodig zijn. Vanwege de sterke balans en de stevige kasstroompositie, is dit een van de weinige energieaandelen die goed is blijven liggen in de afgelopen periode. 
 
Het royale dividendrendement zal natuurlijk ook wat meespelen. Want door de gigantische kasstroom van het bedrijf, staat er nu een dividendrendement van maar liefst 5,75% op de borden.
 
En op dit moment, handelt Macquarie op een erg aantrekkelijk niveau. Met een koers rond de 77 dollar, betaal je nu 13,57 keer de winst. Toegegeven, dat zijn niet de bodemprijzen die we nu bij veel energiebedrijven zien, maar hier staat natuurlijk wel tegenover dat de stevige fundamenten wat waard zijn. En op 77 dollar, zijn wij fan van dit bedrijf

Peter Berger is oprichter van advieswebsite Beursplein6.nl. Deze column wordt op persoonlijke titel geschreven en is geen concreet handelsadvies. Op Beursplein6.nl kunnen beleggers tips vinden over kansrijke (dividend)aandelen én de dividendportefeuille volgen. Ook kunnen beleggers gratis het boek ‘word een dividendmiljonair’ downloaden.

Vandaag in het nieuws