Alle nieuwsberichten

Wat moet je doen met grote winsten?

28-07-2015 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer
Er zijn een aantal beursgenoteerde bedrijven die goed geld verdienen. Leuk voor de aandeelhouders, maar er zit ook een nadeel aan. Wat moet er met de winst gebeuren? Je zou denken, geef dat dan terug aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Dat gebeurt ook wel, maar is met name voor Amerikaanse bedrijven fiscaal nadelig.
 
Een bedrijf kan ook haar research & development uitbreiden of nieuwe markten betreden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het opstarten van nieuwe business kost geld en het is maar de vraag of dit in een succes uitmondt. 

Nog een alternatief is om je eigen aandelen in te kopen. Leuk voor beleggers, want door de vraag naar aandelen wordt de koers opgedreven en het bedrijfsresultaat wordt voortaan over minder aandeelhouders uitgekeerd, wat gunstig is. 

De overwinst kan ook worden geparkeerd op een zakelijke spaardeposito, maar dat levert nog minder aan rente op dan een particuliere spaarrekening.

Ga op overnamepad!

Wat moet je dan als je bijvoorbeeld 70 miljard (Google), 96,5 miljard (Microsoft) of meer dan 200 miljard (Apple) US-dollars in kas hebt? Aandeelhouders gaan morren omdat op dit geld nauwelijks rendement wordt gemaakt. Als de eerder beschreven oplossingen niet voldoende soelaas bieden, dan ga je op het overnamepad.

En nu wordt het interessant voor beleggers. Een overname gaat meestal gepaard met een forse premie op de beurskoers van de prooi. Als de acquisitie is gedaan, blijft de aandeelhouder van het overgenomen bedrijf achter met een mooi bedrag dat hij waarschijnlijk weer wil investeren op de beurs. Aandeelhouders van Nutreco, Exact, Corio, Ten Cate, TNT en Grondmij kunnen daarover meepraten, zij zijn in de afgelopen twaalf maanden verblijd met een bod op hun aandelen.

Die tendens is nu overal gaande: Apple, Google en Microsoft hebben dit jaar al voor miljarden dollars aan overnames gedaan. Wereldwijd hebben alle bedrijven en investeerders gezamenlijk in de eerste helft van 2015 voor maar liefst 1.800 miljard dollars aan overnames aangekondigd. Best veel geld… 

Goede stemming op de beurs

De combinatie van lage rente en hoge kasreserves van particulieren en bedrijven is een uitstekende voedingsbodem voor een goede stemming op de beurs. Oplopende koersen zullen de aandacht trekken van spaarders, die voorzichtig de beurs zullen opzoeken en daarmee het proces van koersstijgingen in stand houden. Hoe lang kan dat duren? Niemand weet het antwoord daarop, maar de hoeveelheid brandstof -in de vorm van kasreserves en spaargeld- is nog nooit zo groot geweest.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws