Alle nieuwsberichten

Beursanalyse week 51

20-12-2013 00:00, Bron: Sten Lemmens

Een week van plussen in deze laatste serieuze handelsweek van het jaar. En die plussen begonnen op maandag al. Goede macro – cijfers uit de eurozone en Groot Brittannië steunden de beurzen en beleggers keken alvast met een positief gevoel naar de uitkomsten van de Federal Reserve – vergadering die twee dagen later zou plaatsen. Ook Wall Street liet mooie plussen zien op deze eerste handelsdag van de week na goede cijfers over de Amerikaanse industrie. 

Op dinsdag namen beleggers wat gas terug. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de tweedaagse beleidsvergadering. Die afwachtendheid was ook aan de andere kant van de plas te zien in de Verenigde Staten. Beleggers vroegen zich op deze dinsdag vooral af, of de Fed zou gaan stoppen met het steunbeleid voor de economie daar. 

Op woensdag, de dag van de Fed – vergadering, keken beleggers met een positief gevoel naar die uitkomst. Goede macro – cijfers uit Duitsland hielpen de beurzen ook nog vooruit. Voor de rest was het wachten op de Fed, ook op Wall Street overdag. ’s Avonds reageerden beleggers positief op de bekendmaking van de Federal Reserve dat volgende maand een begin zal worden gemaakt met de afbouw van het steunbeleid. Met dat bericht werd na lange tijd de onzekerheid weggenomen over de timing van de afbouw. Beleggers reageerden tevreden met de duidelijkheid en de Amerikaanse beurzen schoten allemaal de plus in. 

Die positieve stemming werd donderdag ook overgenomen op de Europese handelsvloeren. Na twee dagen van relatieve rust was de echte handel terug. Alle Europese beurzen openden diep in de plus en beleggers waren duidelijk blij met de duidelijkheid over de afbouw van het steunbeleid. Wall Street deed het gisteren wat rustiger aan na de hevige plussen. Twee tegenvallende Amerikaanse macro –cijfers hielpen ook al niet mee. 

Vanmorgen openden de Europese beurzen rustig na de sterke winsten en dag eerder. Ik verwacht een rustige handelsdag na de volatiliteit gisteren en de kerstdagen die er aan staan te komen.  

Bekijk hieronder de grafiek van de AEX van deze week: 

aex grafiek week 51
Sten Lemmens is Marketwatcher bij IG Nederland waar u kunt handelen in Contracts For Differences (CFD). Deze column bevat geen beleggingsadvies. Verder kunnen eventueel gesuggereerde adviezen niet voor bepaalde beleggers van toepassing zijn. Opvolging van adviezen dient in samenspraak met een deskundige beleggingsadviseur.

Vandaag in het nieuws