Alle nieuwsberichten

Vier vragen aan: Karel Mercx

23-03-2012 00:00, Bron: Karel Mercx
Wanneer en waarom bent u gaan beleggen?
Ik ben in het jaar 2000 gaan beleggen. Ik zag in de Elsevier een ranglijst staan van de best presterende beleggingsfondsen. Spaargeld met 25% per jaar laten groeien zag er verleidelijk uit. Door het rente-op-rente effect zou de belegger elke drie jaar zijn geld verdubbelen.

Natuurlijk volgde zelfs de eerste verdubbeling niet en was ik na drie jaar de helft van mijn spaargeld kwijt. Toen was het heel vervelend, maar achteraf was dit de beste les die er bestond.

Ik wilde weten wat er aan de hand was in het jaar 2000. Om daar achter te komen ben ik boeken gaan lezen van beleggers die van te voren zeiden dat er een enorme zeepbel aan de gang was. Ik kwam uit bij boeken als Q-ratio van Andrew Smithers en Irrational Exuberance van Robert Shiller.

Hiervan leerde ik enorm veel en was ik definitief verkocht aan het beleggen. Uiteindelijk ben ik in februari 2007 in dienst gekomen bij Beleggers Belangen en heb ik van mijn hobby mijn werk weten te maken. Hier werk ik nu nog.

Wat is uw beste koop ooit?
Ik heb geen beleggingen gekocht of aanbevelen gedaan die een extreem hoog rendement hebben gegeven. Ik denk dat het met elke belegging belangrijk is om het risico op verlies zou klein mogelijk te houden. Verliest de belegger 40% van de waarde van zijn portefeuille en maakt hij daarna 40% rendement, dan moet hij nog altijd 19% maken om weer op zijn begin bedrag uit te komen. De belegger komt grote verliezen bijna nooit meer te boven en hele hoge rendementen kunnen alleen maar volgen als de belegger veel risico neemt. Dit risico probeer ik te allen tijde te beperken.

Vorig jaar adviseerde ik om IBM op €139,20 te kopen. Het aandeel bereikte toen dezelfde koers als tijdens de internet zeepbel. De winst van IBM ging vorig jaar een stuk vaker in de koers dan het in 1999 deed; hierdoor was de waardering vorig jaar een heel stuk aantrekkelijker dan de vorige keer dat IBM op €139,20 stond. Inclusief dividend staat IBM nu ruim 50% hoger. Voor een groot gevestigd bedrijf is dat een enorm rendement in een dergelijke korte periode.

Wat is uw slechtste koop ooit?
Zoals al omschreven in de intro heb ik tijdens de internetzeepbel de helft van mijn spaargeld verloren.

Daarnaast zijn er de aandelen Apple. Ik heb aan beleggers die deze aandelen hebben geadviseerd om ze op een koers van $320 weer te verkopen.  Nu staan de aandelen op bijna $600. De beleggers hebben met deze positie geen geld verloren, maar het is toch niet fijn dat na het advies de koers compleet door het dak ging.

Welk advies wilt u beleggers meegeven?
Zoek constant naar argumenten waarom u er naast zou kunnen zitten. Denkt u dat de beurs gaat stijgen, zoek dan uit waarom de beurs zou kunnen gaan dalen. Luister naar adviseurs en andere marktvolgers voor de inspiratie, maar zorg er altijd voor dat u uw eigen mening vormt. Vergeet nooit dat als iedereen hetzelfde denkt over een belegging, het tegenovergestelde van de bewering  waarschijnlijk de waarheid is.

Stel uzelf voor:
Ik ben Karel Mercx en ik werk sinds februari 2007 op de redactie van Beleggers Belangen.  Ik ben beheerder van de modelportefeuille en de defensieve assetallocatie portefeuille. Daarnaast schrijf ik regelmatig over gestructureerde producten, derivaten, beleggingstips en beantwoord ik wekelijks beleggingsvraagstukken van onze lezers.

Stellingen

Aandelen, fondsen of opties

Ik ben een groot voorstaander van het beleggen in aandelen via ETF’s. De belangrijkste vraag is namelijk of de belegger nu wel of niet in de aandelenmarkt moet zitten en welke fondsen hij kiest is van ondergeschikt belang.

Tussen het hoogtepunt in 2007 en het dieptepunt in 2009 daalden namelijk 594 van de 600 aandelen in de Stoxx600. Het maakt dan echt niet uit of de belegger Ahold, Tesco of Carrefour in de portefeuille heeft.

Opties zijn altijd noodzakelijk als uw portefeuille een grote omvang heeft. Verzekeren is namelijk altijd nuttig als het mogelijke verlies groter is dan dat u kunt dragen. U verzekert ten slotte ook uw huis.

 

 

Geluk of wijsheid

Op korte termijn is beleggen volledig geluk. Op lange termijn is het wijsheid.  De beleggers die denken dat het geluk is geloven in de efficiënte markt. Al de informatie die wereldwijd bekend is zit volgens die theorie in de koersen. Het heeft geen zin om naar nieuwe informatie te zoeken.

Ik geloof daar niet in.  In de afgelopen tien jaar is de markt drie keer met tientallen procenten onderuit gegaan. Mocht al de informatie werkelijk in de koersen zitten dan hadden wij de afgelopen tien jaar niet een wilde rit gehad en zouden beurskoersen veel geleidelijker hebben bewogen.

Vandaag in het nieuws